Dan općine Brodski Stupnik i Stupnička berba grožđa

Objavio 10. rujna 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Općina Brodski Stupnik, svečano je u subotu, 9. rujna 2017. proslavila Dan općine čiji sastavni dio čini tradicionalna manifestacija „Stupnička berba grožđa“.
Program obilježavanja Dana općine započeo je svečanim polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća.
Svečana sjednica kojoj su nazočili saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS), načelnici susjednih općina Ivan Šmit (HSS) načelnik općine Nova Kapela, Ivan Brzić (HDZ) načelnik općine Bebrina, Josip Pavić načelnik općine Sibinj, zamjenica načelnika općine Oriovac Željka Čorak (HSS) i pročelnica Klara Šćuka (HSS). Sjednica je održana u novouređenoj knjižnici i čitaonici s porukom samo znanje, obrazovanje i zajedništvo u ostvarivanju tih ciljeva mogu održati prostor Brodskog Stupnika i Slavonije naseljenim.
Načelnik općine Goran Jelinić (HSS) u svoje ime i ime zamjenika načelnika Petra Lovinčića (HSS) pozdravio je prisutne goste i domaće predstavnike civilnog sektora, društava i udruga koje rade na području Općine i zahvalio KUD-u Zrinski na organizaciji manifestacije „Stupnička berba grožđa“ .
Prisutne je informirao o aktivnostima provedenim u Općini rekavši: „Zahvaljujem se na dosadašnjem vođenju općine, mom zamjeniku, a dosadašnjem načelniku Petru Lovinčiću i svima onima koji su kreirali politike i operativno ih do sada provodili. Zahvaljujući njima Općina je napravila znatan gospodarski iskorak u stvaranju povoljne poduzetničke klime izgradnjom osnovne infrastrukture što općinu Brodski Stupnik svrstava među najrazvijenije općine u Županiji. U Općini postoji pripremljena projektna dokumentacija za nove projekte koji će, nakon realizacije, Općinu učiniti ugodnom za življenje. Mi sada moramo raditi u interakciji sa svojim građanima, na čemu će se zasnivati politike koje trenutno provodimo, a glavna je politika daljnjeg razvoja, svi skupa moramo razmišljati samo u tom smjeru. Tu nema mjesta iskazivanju pripadnosti poziciji ili opoziciji , moramo zajednički razmišljati i činiti tako da nam sutra bude bolje, da stvaramo preduvjete za ostanak mladih, preduvjete za upis većeg broja djece, u odnosu na ovogodišnjih djece dvadeset šestero, u prvi razred. Osim razvoja osnovne infrastrukture moramo razmišljati i o poboljšanju drugih uvjeta življenja, tijekom tromjesečnog obnašanja funkcije načelnika , gdje je u početku bilo neslaganja , počeli smo zajednički razmišljati o poboljšanju uvjeta življenja svih građana što me raduje i daje vjeru u izgradnju još bolje općine Brodski Stupnik. Zato pozivam Općinsko vijeće na donošenje najpravednijih i najkvalitetniji odluka koje će biti u interesu svakog građanina naše Općine.“ Na kraju izlaganja načelnik se zahvalio civilnom društvu koje aktivno radi na poboljšanju uvjeta življenja u općini Brodski Stupnik.
Općinskom vijeću i gostima su se obratili Ivan Šmit, Željka Čorak i saborski zastupnik Davor Vlaović koji je čestitao Dan općine i rekao: „Zadatak općinskih čelnika je stvaranje uvjeta kroz pripremu projekata i pronalaženje modela njihovog financiranja što danas nije lako, za odobrenje svakog projekta potrebno je pokloniti se u Zagrebu i moliti pomoć. To nije pravi put, pravi put je taj koji općinama Brodski Stupnik, Sibinj, Nova Kapela ili Oriovac u vlastitom proračunu osigurava dovoljno sredstava da mogu samostalno financirati projekte. Da bi se to dogodilo državu je potrebno decentralizirati na način da općine ne dobivaju samo obveze već i dio proračunskih sredstava koji pripada općinama kako bi se mogle kvalitetno razvijati, pogotovo općinama u Slavoniji i Baranji koje su najviše propatile u Domovinskom ratu, naša županija je jedina imala četiri brigade, a danas je baš iz Brodsko-posavske županije i Slavonije najveće iseljavanje. Zajedničke inicijative i zajedništvo moraju biti misao vodilja. Hrvatski sabor mora donositi zakone koji su po mjeri svakog građanina Hrvatske. Novi, najavljeni Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave mora biti pravedniji prema općinama i omogućiti ravnomjeran razvoj. Vladin projekt „Slavonija“ nije dostatan, njime se planira infrastruktura koja ne donosi zapošljavanje i nova radna mjesta, samo radno mjesto s plaćom koja omogućava pristojan život obitelji može zaustaviti iseljavanje.“
Program obilježavanja Dana općine nastavljen je zajedničkom molitvom na svetoj misi i manifestacijom „Stupnička berba grožđa“ koja je okupila brojne KUD-ove iz Županije, Hrvatske i krajeva u kojima žive Hrvati i njeguju hrvatski folklor.Sastavni dio manifestacije činila je smotra svatovskih zaprega.
Manifestaciju je otvori župan Danijel Marušić koji je bio i član povjerenstva za ocjenu najslađeg mošta cijeđenog tradicionalno gaženjem grožđa.

2N

121D 1N  3N   3D4ND2D11K5DN20170909_1853084N

Ostavi komentar