Studentski rad, koji omogućuje obrazovanje djeci radnika, smeta!

Objavio 22. kolovoza 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Jedan od bivših glavnih urednika HRT-a je u šali, a šala ponekad sadrži puno istine, Miroslav Lilić o reformi rekao: „Reformirati  sustav obrazovanja tako da se zatvore svi fakulteti i srednje škole. Najmanje razmišljaju oni koji se potpisuju otiskom prsta!“

Danas u Hrvatskoj čujemo rasprave o studentskom radu i vrednovanju toga rada koje su zapravo površne a trebamo se zapitati da li oni koji sudjeluju u rasprava znaju uopće kako je to studirati  i raditi da bi se postalo konkurentan na nemilosrdnom tržištu rada. Rad uz studiranje omogućava školovanje i onim studentima koji na drugačiji način ne bi bili studenti.

Hoće li obrazovanje postati/ostati dostupno samo djeci onih koji su privatizirali Hrvatsku? Hoćemo li vrednovati „kilogram mozga“ .

Hrvatska seljačka stranka predlaže:

  • Studentsko zapošljavanje je stjecanje praktičnih  znanja i vještina , stvaranje kompetencija za izlazak na tržište rada nakon studija
  • Cijena rada studentskog sata ne smije biti niža od 25 kuna
  • Nezaposlenim izvanrednim studentima treba omogućiti rad preko studentskog servisa
  • Studentski honorar ne smije biti razlog za skidanje s porezne kartice roditelja.

Hrvatska seljačka stranka očekuje od radne skupine brzo donošenje prijedloga Zakona o studentskom radu koji će definirati: tko su studenti, što mogu raditi, izjednačiti prema pravu na rad redovne i izvanredne studente, definirati radno vrijeme studenata.

Hrvatsko gospodarstvo i ekonomiju mogu oživjeti samo obrazovani, kreativni  i mladi ljudi koji svoja znanja i kreativnost stječu u visokoobrazovnim ustanovama. Kreacija i sposobnost dobiva se rođenjem i genetskim naslijeđem koje nije nužno uvjetovano materijalnim statusom roditelja. U Hrvatskoj ima puno sposobnih, mladih kojima roditelji ne mogu plaćati školarinu iz minimalne radničke plaće (u netu je ona 2.600,00 kuna), zato oni koji imaju talent a nemaju novac moraju sami zarađivati za vlastito školovanje. Na taj način kroz praksu (rad) dolaze do iskustva koje im nije ponuđeno u sklopu redovnog obrazovanja.

Podržavamo rad mladih i pozivamo sve studente da se u što većem broju odazovu  javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o studentskom radu.

s1  s2  s6   s4  s3

Ostavi komentar