Poljoprivredna proizvodnja bez otkupa je isto što i elektrana bez dalekovoda

Objavio 14. lipnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS) u srijedu, 14.06.2017. zatražio je stanku prije početka saborske sjednice kako bi upozorio na probleme poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje kruha i hrane u Republici Hrvatskoj.

O navedenoj problematici nakon stanke Vlaović je rekao : Očekujemo žetvu poljoprivrednih proizvoda (ječma, uljane repice , pšenice i zobi), najzanimljiviju agrotehničku mjeru koja je i prvi ovogodišnji prihod naših poljoprivrednika.

Pitanje je u kakvoj su poziciji naši poljoprivredni proizvođači ? Više od 10.000 OPG-ova potražuje ili je imalo potraživanja od Agrokora i tvrtki u vlasništvu istog. Potraživanja iz prošlih godina još uvijek nisu isplaćena.  Najavljene su nove isplate poljoprivrednicima, apeliram na Vladu i ministre da požure s tim jer poljoprivrednici taj novac čekaju duže od godinu dana.

Naši poljoprivrednici ne mogu planirati  jer ne znaju komu predati svoje proizvode i ono još gore kada će isplatu za iste dobiti. Hoće li se Agrokor i tvrtke u njegovom vlasništvu pojaviti kao otkupljivači, jesu li silosi sigurni za prijem i prihvat žitarica ili će se dogoditi kao onda u Đakovu  da nestane i pšenica i novac ?

Tko će biti otkupljivač i po kojoj cijeni ? Cijena pšenice ne bi smjela biti ispod 1,2 kn po kilogramu.

Mi , kao država, ne znamo ii ne želimo organizirati proizvodnju hrane dostatnu za prehranu našeg stanovništva.

U 2016 pšenica je uzgajana na 160 tisuća ha, ove godine na 98 tisuća ha. Proizvodnja je u padu , poljoprivrednici ne žele proizvoditi jer nemaju zaštitu države, prepušteni su  „slobodnom tržištu“ ili uvozničkom lobiju – monopolu tvrtki kojima je vlastiti interes iznad proizvođača i proizvodnje hrane.

Gospodo, mi uvozimo kruh !

Kakva je to država koja ne može organizirati proizvodnju kruga za svoje građane , u Slavoniji koja može biti žitnica Europe.

Kod nas u Hrvatskoj nije samo posrijedi uvoz brašna nego i gotovog kruha, Uvozimo više od 10 tisuća tona smrznutog kruha koji se kod nas samo – dopeče i 60tisuća tona pekarskih proizvoda. Žetva je kruh, pšenica je strateški prehrambeni proizvod jedne zemlje.

Uvozom kruha uništavamo seljaka i mlinsko-pekarsku industriju. Koliko je to radnih mjesta?

Znamo da je to uvoz koji vrijedi više od 117 milijuna €.  Zastanimo, razmislimo i zapitajmo se kako zaustaviti toliki uvoz, kako spriječiti uništavanje poljoprivrede, kako omogućiti građanima da jedu kvalitetnu hranu proizvedenu o Hrvatskoj.

Rješenje tog probleme je rješenje za očuvanje života u Slavoniji, Baranji i Srijemu, očuvanje života u hrvatskom ruralnom prostoru. Osigurajmo proizvodnju ,otkup i plasman proizvoda osigurajmo najkvalitetniju hranu za svakog građanina Hrvatske.

Slikovito rečeno poljoprivredna proizvodnja bez otkupa je isto što i elektrana bez dalekovoda.

Proizvodnja ulja opterećena istim problemima kao i proizvodnja kruha.

Gospodo, nemojmo se baviti trgovinom u politici. Vidjeli smo ovih dana našoj Vladi kupovina i trgovina dobro ide kada se radi o trgovini mandatima i foteljama mi  iz HSS-a ih pozivamo organizirajte otkup i trgovinu poljoprivrednih proizvoda kako bi svi građani Hrvatske imali koristi.

 

Ostavi komentar