Građani Slavonskog Broda imaju najlošiji zrak u Republici Hrvatskoj

Objavio 14. lipnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora  Davor Vlaović (HSS) govorio je danas u Hrvatskom saboru o  Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka.

Rekao je: Koliko su ta tema i Zakon važni govore i podaci o 350 tisuća preranih smrti u Europi godišnje zbog zagađenog zraka. Gotovo je trećina europskih gradskih stanovnika izložena onečišćenom zraku. Zagađivači osim mnogih preranih smrtnih slučajeva svake godine izazivaju i dodatne troškove zdravstvu i milijune izgubljenih radnih dana.

Osim zdravstvenih problema zagađeni zrak prouzrokuje znatno više štete prirodnim  ekosustavima i poljoprivrednim kulturama, suvremenim materijalima i kulturnoj baštini. Zaštita zraka u RH uređena je krovnim zakonom, Zakonom o zaštiti okoliša i Zakonom o zaštiti zraka te nizom provedbenim propisa donesenih na temelju tih akata odnosno zakona.

Sve to lijepo zvuči, mi iz HSS-a ih podržavamo sve što ide u smjeru povećanja kvalitete života naših građana, a imamo i propise kojih se i ne pridržavamo.

Što mislite koliko će ove novosti o izmjenama Zakona o zaštiti zraka doživjeti moji stanovnici Slavonskog Broda koji kao i ptice na grani to znaju, imaju najlošiji zrak u RH? Rugamo  li im  se kada govorimo biti će novih sastanaka, novih akata, novih zakona.

Slavonski Brod je praktički jedini grad u Hrvatskoj koji ima kontinuirana prekoračenja razina sumporovodika, granična vrijednost je 7 µg/m3 a u Slavonskom Brodu njegova koncentracija  zna priječi čak i 30. Samo u 2015. prekoračene su granične vrijednosti lebdećih čestica više od 110 puta, što je i više od 12 puta od dopuštene granice. A ukupan broj prekoračenja za tu godinu za sve štetne tvari bio je svakodnevno.

U prvih mjesec i pol dana ove godine dnevna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 u promatranom razdoblju prekoračena je 28 puta a prema uredbi ne smije biti prekoračena više od 35 puta tokom godine a mi imamo u mjesec i pol 28 prekoračenja dozvoljene vrijednosti.

Postoje istraživanja koja kažu da praktički svaka izloženost česticama određeni broj dana u velikoj populaciji dovodi po povećanja smrtnosti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije sa partnerima provodi istraživanja o pobolu građana grada Slavonskog Broda i okolice. I nažalost zato i ističem ovaj problem: gruba mortalitetna stopa od ukupnog raka za našu županiju iznosila je 332,3 slučaja na 100 tisuća stanovnika što upućuje na zaključak da je gruba stopa ukupnog mortaliteta od raka u Brodsko-posavskoj županiji viša u odnosu na stope u RH.

Također zabrinjava podatak da je stopa za muškarce u Brodsko-posavskoj županiji iznosila je 699 a standardizirana stopa incidencije za muškarce u RH je 551. Vjerojatno je i danas dijagnosticiran jedan slučaj u gradu Slavonskom Brodu, to je svakodnevna situacija. Državni tajnik je na Odboru za zakonodavstvo rekao da se priprema novi sastanak sa Bosnom i Hercegovinom da se ova tema pokušava riješiti, međutim građani grada Slavonskog Broda to čekaju već 8 godina.

I u njihovo ime apeliram na sve vas i nas da se čim prije nešto učini jer i dalje se moramo boriti za čisti zrak i u Slavonskom Brodu i u Sisku i ovdje u Zagrebu. Grad Slavonski Brod i građani Slavonskog Broda zaslužuju više pažnje i bržu reakciju nas i Vlade RH.“ zaključio je u svom izlaganju Vlaović

Davor Vlaović je predsjedavao na današnjem Odboru za zakonodavstvo i pozvao državnog tajnika da se planirani sastanak s predstavnicima BIH čim prije održi i aktualizira rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu.

prilikom odgovaranja na replike istaknuo je kako tu problematiku treba rješavati Hrvatska Vlada  i resorna ministarstva u dogovoru s BiH-om. Dobro bi bilo da u rješavanju problematike sudjeluje i ruska diplomacija jer je vlasnik rafinerije je iz Rusije. Imali smo najavljenu modernizaciju i promjenu energenta na sastanku na kojem je sudjelovala Predsjednica. Rečeno da se to može riješiti u par mjeseci, sad je već prošlo par mjeseci, a nikakvih aktivnosti nema.

 

 

Ostavi komentar