Svako dijete u Republici Hrvatskoj je jednako važno i zaslužuje ista prava

Objavio 8. lipnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Demografska slika Hrvatske je loša, Hrvati stare i zato HSS prihvaća donošenje Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnoj proceduri. Već danas kasnimo s istim, sve  nas je manje, sve je više umrlih, sve manje novorođenih i sve je veći broj iseljenih iz RH, pogotovo iz Slavonije, Baranje, Srijema, Podravine, Like, Dalmatinske zagore i drugih ne razvijenih krajeva. O ovom zakonu ispred kluba HSS-a danas je govorio i Davor Vlaović.

Pozdravljamo povećanje rodiljnih naknada neovisno  zaposlenosti roditelja.

Predloženo naizgled  lijepo zvuči, povećanje 665 kn  rodiljne naknade nakon rođenja trećeg i svakog sljedećeg dijete. Je li  to dovoljna potpora roditeljima i mladim obiteljima, da zasnuju brak, planiraju povećanje obitelji? Dobro je da se povećavaju naknade, ali  to je puno premalo da bi stvarno motiviralo mlade za povećanje obitelji. Znajući da životni troškovi svaki dan rastu, da je veliki broj mladih nezaposlen, da ne vide perspektivu u RH, teško se odlučuju na brak, da se veliki broj brakova u prvoj godini završava razvodom, rastaje kroz demografske politike, kroz socijalne i ekonomske politike, ne činimo dovoljno da bi motivirali mlade na zasnivanje i povećanje obitelji.

Kakva je perspektiva  supružnika zaposlenih  u Konzumu, mogu li planirati obitelj ako znaju  da prijeti stečaj Konzuma i drugih tvrtki u okviru Agrokora i da mi kao društvo  nismo dovoljno učinili da zaštitimo ta radna mjesta. S druge strane, postoji  problem nedostatka stanova, problem izmjena politika kod kupovine stana, problem prijevoza i režija, koje svakodnevno rastu demotivira mlade ljude da zasnivaju obitelj i rađanje djece.

Analize pokazuju da životni standard tijekom roditeljskog dopusta najviše pada obiteljima onih roditelja čija su primanja između 3500 i 4000 kuna..

Kad je riječ o visokoobrazovanim, a trenutno svaka treća zaposlena žena u dobi od 25 do 34 godine ima završen fakultet a primanja će na porodiljnom dopustu biti i dalje manja. Naknada od oko 4000 kuna, kao ni sadašnjih 2660 kuna neće biti univerzalna i sve će i dalje ovisiti o plaćama roditelja prije dopusta.

Hrvatska je jedina država, proizašla iz sastava bivše države, koja je ograničila iznos naknade tijekom porodiljinog dopust, ostale države zadržale su do danas, praksu da je porodiljina naknada zaposlene žene jednaka njezinoj plaći punih 12 mjeseci dopusta.

Nismo tu učinili, nismo dovoljno učinili u zaštiti prava majki  stabilizaciji obitelj.

Svako dijete zaslužuje jednaku pažnju, svako dijete mora imati priliku pohađati vrtić, svako dijete pa i u najmanjoj općini u Hrvatskoj mora ima jednako pravo na  besplatne udžbenike, a nema ih zato što nije donesen Zakon o financiranje jedinica lokalne (regionalne) samouprave, jer se kroz porezne izmjene uzima prihode općinama, gradovima i županijama i nemoguće je da male općine financiraju i sufinanciraju udžbenike kao što je to u Zagrebu, u Rijeci ili nekim drugim razvijenim sredinama.

Tko je za to kriv? Pa i mi ovdje u Hrvatskom saboru i Vlada i ministarstva. Treba nam  jedan običan politički koncensus  kako bi svako dijete imalo jednaku šansu u RH!

Zanimljivo je bilo jučer u jednoj radio emisiji gdje se na ovu temu razgovaralo i bio odlomak iz knjige  Dnevnik Pauline P. koja je priča da u njenom razredu postoji jedan učenik kojeg učiteljica stalno upozorava da je neuredan, da nije ponio sve stvari u školu, da nije napisao zadaću. Taj njen prijatelj ju jedan dan pozva  u svoju kuću i ona je vidjela da su on i još njegova tri  brata sami, da jedan brat stalno plaće, da drugi pravi nered po kući, a treći naprosto smeta. Prijatelj se tužio da su nažalost sami jer njegovi roditelji moraju stalno raditi i nemaju dovoljno za život i da on zbog toga nema napisanu zadaću i da je neuredan i da ne ponese sve stvari u školu.                                                     To je naša stvarnost, stvarnost zaposlenih roditelja i njihove djece.

Puno je teže  situacija kod nezaposlenih, u Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje je najveća stopa opasnosti od siromaštva. Da  bi mogli raditi nužno je odgovoriti na pitanja: što je s Projektom „Slavonija“, što je s novim radnim mjestima, što je s potporama u poljoprivredi, što je s europskim novcem jer natječaja nema.

Probudimo se … treba po hitnom postupku donijeti povećanja porodiljnih naknada, ali hitno je donijeti i druge mjere moramo se uozbiljiti i donositi zakone koji bi unaprijedili kvalitetu život u cijeloj Republici Hrvatskoj

 

Ostavi komentar