135.000 građana u RH nema obiteljskog liječnika, a Vlada na aparatima

Objavio 7. lipnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Zašto se čeka i što se čeka ?

Liječnik obiteljske medicine je prvi, u sustavu zdravstvene zaštite, s kojim komunicira svaki građanin, osigurana osoba ili osoba kojoj je potrebna zdravstvena pomoć.

Hrvatsko zdravstvo danas je pred kolapsom s mogućim ishodom  smanjivanje dostupnosti, teritorijalne i osobne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

U RH je ugovoreno 2344 tima obiteljske medicine, od toga 67 timova su timovi  bez nositelja  taj broj čini 2,8% svih timova U Republici Hrvatskoj. Tim bez nositelja znači da je liječnik bio zaposlen u sustavu primarne zdravstvene zaštite i bio nositelj  toga tima, ali zbog zakonskih ili osobnih razloga ili zbog odlaska izvan Hrvatske liječnik više ne radi u sustavu, a dom zdravlja je preuzeo organizaciju zdravstvene zaštite za to mjesto u Mreži zdravstvene zaštite. U sustavu nedostaje liječnika, domovi zdravlja rad u takvim ambulantama, bez nositelja,  pokrivaju dežurstvima, zamjenama, u ambulanti je svaki tjedan drugi liječnik vrlo često i mladi liječnik koji čeka raspisivanje natječaja u bolnici kako bi svoju profesionalnu karijeru nastavio u djelatnosti sekundarne zdravstvene zaštite. Građanima Hrvatske liječnik primarne zdravstvene zaštite postaje sve manje dostupan.

Osobna pokrivenost zdravstvenom zaštitom odnosi se na pokrivenost usluga zdravstvenim osiguranjem, zbog dugova koje ima hrvatsko zdravstvo prema dobavljačima upitno je do kada će zdravstvena zaštita ostati na razini koju danas poznajemo. Moguće je povećanje participacije ili povećanje postotka izdvajanja za zdravstvo iz dohotka.

O problematici smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović  postavio je pitanje premijeru Plenkoviću:

„ U Hrvatskoj domovi zdravlja s HZZO-om ugovaraju rad liječnika obiteljske medicine za 67 timova koji u svom sastavu nemaju liječnika, tim čine liječnik , sestra i osigurane osobe. To je isto kao da dvije županije u Hrvatskoj   Požeško-slavonska  (38 timova obiteljske medicine ) i Ličko-senjska (32 tima obiteljske medicine) nemaju niti jednog obiteljskog  liječnika.

Prema podacima HZZO-a u mojoj Brodsko-posavskoj županiji ugovoreno je 78 od 92  tima obiteljske medicine, nije ugovoreno 14 timova obiteljske medicine, a od ugovorenih  6 timova  ili 7,6 % radi bez zaposlenog liječnika. Liječnika u Slavoniji nema! Organizirana su dežurstva, radi se skraćeno, pacijenti prilikom svakog dolaska u ambulantu  upoznaju novog liječnika. U sustavu su nezadovoljni svi i ravnatelji i liječnici i posebno pacijenti, građani koji očekuju zdravstvenu zaštitu kao što ju imaju u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najavljivan je natječaj za specijalizacije u primarnoj medicini, 175 specijalizacija. Specijalizacije bi bile financirane  bespovratnim sredstva od 29,9 milijuna kuna iz EU fondova. Zašto se čeka i što se čeka ?“  pitao je Vlaović.

Ostavi komentar