„Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma!“

Objavio 1. lipnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

„Takvu školu u kojoj se mora samo slušati ne vole ni učenici pa kada je završe prekidaju svaku vezu s njom. Radi toga ona u svi  pa i humanim akcijama , ostaje sama bez ikakve veza sa društvenom okolinom“ riječi su Stjepana Radića koji je u svom djelovanju veliku važnost posvećivao upravo obrazovanju, zalagao se da se školski sustav ,po ugledu na sudstvo, osamostaliti u odnosu na političku upravu i govorio kako su dobar odgoj i naobrazba jedan od temelje napretka svakog pojedinog čovjeka, a svestrano naobraženi i karakternih ljudi temelj napretka svakog narod i države. (Boban, 2004).

Nisu li to i danas izuzetno aktualne teme, nisu li to razlozi zašto su danas građani Hrvatske izašli na ulice i trgove kako bi zatražili nastavak obrazovne reforme?

STEM, skraćenica koja se danas široko primjenjuje i  koristi kad želimo društvo u kojem živimo pokazati naprednim, modernim, spremnim iznaći rješenja za sve probleme ili izazove.

Može li STEM (science, technology, engineering i mathematics) bez snažnog  i modernog obrazovnog sustava ?

Obrazovni sustav mora pratiti napredak znanosti i tehnologije, prilagođavati se , modelirati baš kao i obrazovni sadržaji. Modeliranje sadržaja i forme može se postići  jedino reformom koja se u Hrvatskoj posljednji puta dogodila sredinom 70-etihgodina prošlog stoljeća. Vrijeme je za reformu i promjene jer jedino obrazovan,  samosvjestan, pojedinac , naročito kod malobrojnih  naroda kao što je hrvatski, može i ima zadatak mijenjati društvo.  Najkvalitetnije obrazovani svi učenici u Hrvatskoj mogu donijeti pozitivne promjene.

To su razlozi zbog kojeg  je  danas HSS  u Slavonskom Brodu kod  „Đurinog tramvaja“ u ulici Hanibala Lucića zatražio nastavak obrazovne reforme , a HSS-ovci  „Čekali tramvaj zvan obrazovna reforma!“

Hrvatska  više nema vremena za gubljenje. Kurikul koji će definirati znanja koja se stječu u obrazovnom  sustavu, mora biti donesen .

 

 

Ostavi komentar