5 do 12 za demografsku obnovu i prestanak iseljavanja

Objavio 19. svibnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Poveznica Slavonije s Hrvatskom ii Europom je autocesta kojom se ne dolazi jer iz Broda i Brodsko-posavske županije se odlazi ili se kroz  Županiju samo prolazi poruka je s tiskovne konferencije koju je organizirala Koalicija stranaka HSS-SDP-HSU-HL-HSLS-HS-reformisti i Savez za Slavoniju.

Na tiskovnoj konferenciji su bili prisutni kandidati za župana Davor Vlaović i kandidat za zamjenika župna Stribor Valenta te kandidat za gradonačelnika Roberto Lujić i kandidati za njegove zamjenike Klara Šćuka i Mato Klarić.

Lujić je rekao: „Broj stanovnika grada Broda  posljednjih 10 godina prema službenim podacima je 5 tisuća ljudi manje, a prema neslužbenim čak 10 tisuća Brod ima manje, u Brodsko-posavskoj županiji stanje je još gore, broj stanovnika se smanji za 10%. Demografska slika ima svoje korijene a oni su : stabilno radno mjesto s primanjima  od kojih se može živjeti životom primjerenim  čovjeku, s primjerenom prehranom i obrazovanjem koje nije besplatno. Cijena školovanja do fakultetske diplome je cca 100 tisuća €. Nakon završetka obrazovanja mladi odlaze iz Hrvatske u potrazi za višom plaćom. Umirovljenici žive na granici gladi. To je slika Hrvatske. Rješenje može ponuditi Grad otvaranjem poduzetničkih zona, nastavkom izgradnje Sveučilišta što  bi potaknuo ostanka i dolazak  mladih ljudi. Projekt stanogradnje za mlade mora jačati.“

Kandidat za župana Davor Vlaović je govorio o socijalnom gospodarstvu koje je prvi preduvjet zadovoljstva radnika : „5 do 12 je da se zastavi odlazak iz Slavonije . Na koji način ? Hrvatska je članica Europske unije , naši građani očekuju da se europski standardi i socijalna prava ostvaruju u Hrvatskoj, a ne da sigurnost življenja moraju tražiti izvan Hrvatske. Dosadašnje socijalne politike su loše vođene i dovele su do raslojavanje društva na bogate i siromašne , u Hrvatskoj se pogodovalo samo nekim interesnim skupinama, a najveći broj građana je danas siromašan, sramotno je da je najveća stopa rizika od siromaštva upravo u Slavoniji. Zato mladi odlaze!

U Hrvatskoj nedostaju kvalitetne plaće, oni koji rade imaju plaće od kojih ne mogu živjeti životom dostojnim čovjeka 21. stoljeća. Naša koalicija zagovara promjenu državne politike u pravcu povećanje minimalne plaće  za sve zaposlene, to su HSS i SDP tražili , a Most i HDZ nisu dopustili.  Donošenje seta socijalnih zakona po uzru na europske zemlje je nužnost, oni bi trebali  omogućiti svakom građaninu život dostojan čovjeka. Plaće moraju rasti u privatnom i javnom sektoru. Samo plaćen radnik kvalitetno obavlja svoj posao bio on građevinski pomoćni radnik, liječnik ili sveučilišni profesor.  Sljedeća  mjera je obrazovanje za zapošljiva zanimanja. Županija također mora biti partner gradovima i općinama u opremanju industrijskih zona i potpornih institucija kao bismo doveli u našu županiju investitore.

Program za oživljavanje Slavonije Baranje i  Srijema mora na naš prijedlog donijeti Država, ako je to znala Marija Terezija u vrijeme nakon turskih ratova to može i država Hrvatska za  svoje građane.“

 

m1

Ostavi komentar