5 do 12 za zdravstveni sustav

Objavio 16. svibnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Zdravstveni sustav je pred kolapsom, prijeti nam gašenje ambulanti obiteljske medicine, a vladajući u Županiji kadroviraju i biraju ravnatelje poruka je s tiskovne konferencije pod nazivom  „5 do 12  za zdravstveni sustav „ koju je organizirala Koalicija stranaka HSS-SDP-HSU-HL-HSLS-HS-reformisti i Savez za Slavoniju.

Na tiskovnoj konferenciju su govorili kandidati za gradonačelnika Roberto Lujuić i župana Davor Vlaović.

Vlaović je govorio o problematici na koja je i u ingerenciji županija  odnosno organizaciji rada primarne zdravstvene zaštite.

„ Zdravstvena zaštita mora biti dostupna svakom građaninu Brodsko-posavske županije , u svakoj općini i svakom naselju mora biti ambulanta i liječnik obiteljske medicine. Primarna zdravstven azaštita treba rješavati 75-85% svih zdravstvenih intervencija, županija putem domova zdravlja, čiji je osnivač, treba koordinirati taj proces. Izdvajanja za zdravstvo u RH su nedostatna i ne prate razvoj znanosti i tehnologije, a posebno ne u našoj županiji u kojoj se iznos za financiranje  investicijskog  ulaganja u zdravstvo nije povećavao posljednjih desetak godina.

Jednako težak je i problem malog ili nikakvog  ulaganja u povećanje standarda življenja liječnika , posebno u  ruralnim područjima, ne čini se dovoljno da bi liječnici ostali raditi u Brodsko-posavskoj županiji. Činjenica je da će do 2020 u županiji 17 koncesionara, koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti otići u mirovinu, što činimo za popunjavanje mreže  zdravstvene zaštite liječnicima? N išta. Ja ću se  kao budući župan zalagati da svaka općina i svako naselje ima ambulantu obiteljske medicine.

Rješenje vidimo u povećanom ulaganju u medicinsku opremu, stvaranju europskih  uvjeta življenja liječnicima u našoj županiji. Te mjere neće biti dovoljne zato ćemo od države tražiti povećanje broja radnih dozvola za liječnike i povećanje upisnih kvota studenata medicine na medicinske fakultete.

Jednako tako zatražiti ćemo  države saniranje dugova bolnica koji nisu riješeni, oni se još i  povećavaju zbog stalnog smanjenja limita bolnicama. Iz tog razloga postoji opasnost od ovrhe županijskog proračuna, zbog dugova koji su nastali zbog  loše raspodjele javnog novca iz državnog proračuna.

Zdravstveni sustav mora funkcionirati , zdravstveni sustav je javni servis građana koji moraju dobiti zdravstvenu skrb kao i oni koji žive u Zagrebu, Splitu ili Osijeku.

Pokrenuli smo inicijativu za osamostaljenje Opće bolnice Nova Gradiška, nastavak te aktivnosti  će mi biti prvi zadatak u ulozi župana.“ rekao je kandidat za župana Davor Vlaović.

Kiša koja je tijekom i nakon tiskovne konferencije padala kao da je htjela poručiti – i nebo plače zbog  nebrige za zdravstveni sustav u RH.

 

 

Ostavi komentar