5 do 12 za poljoprivredu, hranu i selo

Objavio 10. svibnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Koalicija stranaka HSS-SDP-HSU-HL-HSLS-NS-reformisti u srijedu na gradskoj tržnici predstavila program za hranu, selo i poljoprivredu.

Novinarima su se u ime koalicije obratili kandidati za gradonačelnika Slavonskog Broda Roberto Lujić (SDP)  i kandidat za župana Brodsko-posavske županije  Davor Vlaović(HSS).

„ Poljoprivreda je tema vezana za ruralni dio županije, Gradska tržnica povezuje urbanu i ruralnu Hrvatsku pa tako i urbani i ruralni dio Brodsko-posavske županije. U razgovoru s prodavačima i  proizvođačima došli smo do spoznaje  kako brodska tržnica unatoč atraktivnom izgledu ne zadovoljava potrebe: hladna je , cijena maltarina je visoka, prodajne klupe su male, a sve navedeno je u ingerenciji grada Broda i rješivo je  kao i uspostava registra poljoprivrednih proizvođača, OPG-ova što bi proizvođače koji prodaju vlastite proizvode stavilo u drugačiji položaj u odnosu na ostale. Imamo ideju osnivanja mini tržnica u gradskim kvartovima.“ rekao je Lujić.

Kandidat za župana Davor Vlaović (HSS) više je ogovorio o alarmantom i nezadovoljavajućem stanju u hrvatskoj poljoprivredi: „ 5 do 12 je za spas slavonskog sela i hrvatske poljoprivrede. Proizvođači su nezadovoljni odnosom države, županije i grada prema njima. Hrvatska vlada mora mijenjati politiku prema selu i poljoprivredi. 5 do 12 je za donošenje Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji će definira tko je proizvođač, što i kako proizvodi. Kao takvi bi dobili iskaznicu OPG-a i deklarirali se kao proizvođači. 5 d 12 je za rješavanje državnog poljoprivrednog zemljišta  čeka se , ne znam što, za donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Možda prebrojavaju plave traktore kako bi to stavili kao kriterij za dodjelu državnog zemljišta. 5 do 12 je za donošenje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi  koji  je preduvjet za dolazak domaćih proizvoda na police trgovačkih lanaca. Kad ja budem župan Županija će poljoprivrednicima biti partner, osigurati ćemo besplatne edukacije poljoprivrednika, besplatno pisanje projekata.  Tražimo nova tržišta za domaće proizvode putem kratkih lanac opskrbe: to znači svježe domaće povrće u vrtićima, školama, bolnicama u to dijelu država mora bit partner i ja kao župan ću se zalagati da poljoprivreda i proizvodnja hrane budu strateški  interes Republike Hrvatske.“

Prije tiskovne konferencije kandidati za župana i gradonačelnika u pratnji svojih zamjenika Klare Šćuka (HSS) , Mate Klarića (SSB)  Stribora Valente (SDP) i stalih kandidata na listama za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu prošetali su gradskom tržnicom, kupili namirnice i porazgovarali s proizvođačima hrane.

293416587

Ostavi komentar