Vlak je nekada radnike dovozio u Sl. Brod, danas Slavonce odvozi u Europu

Objavio 2. svibnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Poruka je  prvosvibanjskog  sindikalnog  prosvjeda u Slavonskom Brodu na kojem se okupilo oko 8.000 radnika koji nisu zadovoljni svojim statusom.

Slavonski Brod je grad u koji se useljavalo jer je ima razvijenu metalsku i drvnu industriju, imao je obrađena plodna polja od kojih su živjela mnoga poljoprivredna gospodarstva  jer su proizvodili hranu za radnike koji su si mogli priuštiti svježe voće i povrće.

Iz Slavonskog Broda, kao i iz cijele Slavonije, iseljava ne samo zato što nema radnih mjesta, na izlozima trgovina mogu se vidjeti oglasi kojima poslodavci traže radnike, već zato što i oni koji rade ne mogu živjeti i prehranjivati obitelj od svoje minimalne radničke plaće.

Radnici su poslali poruku: NAMA JE DOSTA „Imamo pravo na drukčije gospodarske i socijalne politike, sadašnje politike su osiromašile radnike i građane. Politike rezanja plaća i materijalnih prava su pogrešne i dovele su do osiromašenja, dovele su do otpuštanja. Danas tražimo povećanje minimalne plaće, tražimo povećanje svih plaća u javnom sektoru , u privatnom sektoru. Jedino povećanje plaća jamstvo je za otvaranje novih radnih mjesta i jamstvo je za stabilnost mirovinskog sustav a i zdravstvenog sustava . Produženje radnog vijeka i novi rezovi u zdravstvu su pogrešne politike. Jedine pozitivne politike su povećanje plaća i stabilna radna mjesta, stabilni uvjeti rada. Trebamo osigurati da mladi ne napuštaju Hrvatsku to je moguće samo plaćama.“ Rekao je Krešimir Sever predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Radnicima su se obratili Vilim Ribič, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i  Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U koloni sa sindikalistima bili su saborski zastupnik i kandidat za župana BPŽ Davor Vlaović, kandidat za zamjenika župana Milan Mateša te Roberto Lujić kandidat za gradonačelnika grada Slavonskog Brod i kandidati za njegove zamjenike Klara Šćuka i Mato Klarić

Da bi radnici ostali nisu dovoljne samo „šarene“ priče nužne su plaće dostojne čovjeka jednako u javnom i privatnom sektoru, složili su se svi s glavnom porukom današnjeg g skupa.

 

 

 

Ostavi komentar