Dan općine Staro Petrovo Selo

Objavio 23. travnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Općina Staro Petrovo Selo svečano je proslavila Dan općine, polaganjem vijenaca, svečanim postrojavanjem vatrogasnih postrojbi s područja općine, svetom misom, poljoprivrednom izložbom i svečanom akademijom u Hrvatskom pučkom domu Staro Petrovo Selo.

Program akademije su otvorili predškolci, vrtićka skupina vrtića „Vjeverca“ sa slavonskim kolom i pjesmama, a u programu je sudjelovao Tamburaški orkestar KUD-a “Tamburica” Staro Petrovo Selo.

Kako su raspisivanjem izbora raspuštena sva općinska vijeća u Republici Hrvatskoj svečane sjednice Općinskog  vijeća Staro Petrovo Selo nije bilo,a načelnik Željko Kočijaević (HSS) je podnio izvješće o radu u prethodnoj godini.

U općini je završen je projekt izgradnje kanalizacije vrijedan 5,5 milijuna kn, izgrađene su pješačke staze gdje ih do sada nije bilo, pri kraju je projekt vodoopskrbe  koji je zajednički za svih 10 općina s područja bivše općine Nova Gradiška, ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kn, kroz mjeru 7.4.1. obnovljen je Društveni dom u Lazama , vrijednost investicije je 1,6 milijuna kn, na području Općine ulagano je u izgradnju mrtvačnica.

Općina je vodila brigu o civilnom sektoru i društvenoj nadgradnji te je financijski pomagala rad DVD-ova, KUD-ova kao i obuku pripadnika civilne zaštite.

Gosti u Starom Petrovom Selu bili su  saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović, predsjednik Poljoprivredne komore Matija Brlošić, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Vukovac (MOST), pročelnica u BPŽ Klara Šćuka (HSS), načelnici susjednih općina Ivan Šmit (HSS), Zvoimir Karlik (HSS), Antun Pavetić (HSS) .

Saborski zastupnik Vlaović u svom pozdravnom govoru građanima Općine i gostima je rekao: “Čestitam načelniku i suradnicima na kvalitetnom vođenju općine . Istina jutro baš nije čestitarsko, opet nas je dočekao mraz. Vjerujem da se prošlogodišnja situacija neće ponoviti kada su štete bile 19 milijuna kn u Starom Petrovom Selu, a samo je 6-7 OPG-ova dobilo novac za naknadu šteta. Zašto nisu dobili ostali ? Tražio sam u Hrvatskom saboru da se poveća iznos za naknadu šteta i da svi voćari i vinogradari budu obeštećeni. Vladajući to nisu prihvatili. Ministarstvo poljoprivrede mora biti ministarstvo svih i velikih i malih koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.  Kod nas donositelji odluka pogoduju velikima. Općine ne mogu same sufinancirati sve potrebe svojih gospodarstvenika, aa da bi to mogle mora se donijeti novi Zakon o financiranu JL(R)S, jer najnovijim Zakonom o porezu na dohodak oštećene su sve općine i županije u Hrvatskoj, a država je dodatno centralizirana, općine moraju odlučivati o životu i pomoći gospodarstvenicima na svom području.

Očekujemo i Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji mora u ravnopravan položaj dovesti sve naše proizvođače hrane , male OPG-ove, u Hrvatskoj, očekujemo Zakon o poljoprivrednom zemljištu i supsidijarnost u  odlučivanju kod davanja poljoprivrednog zemljišta u zakup, koncesiju ili prodaju.

„Lex Todorić“ je također štetan za male proizvođače,  OPG-ovima je trebalo dozvoliti izdavan mjenica državi za pokrivanje poreznog duga i sličnih obveza prema državi. Nisu dopustili.“svoje izlaganje završio je riječima: „Čestitam načelniku još jednom na učinjenom sa željom da istim tempom nastavi u novom mandatu.“

Završavamo s izrekom blaženog  Alojzija Stepinca, na kojuse pozvao župnik na svetoj misi

„ Kakvi budu ljudi , takva će biti i Hrvatska“.

Ostavi komentar