Općina Oriovac svečano proslavila Dan općine-lista čekanja za upis u dječji vrtić

Objavio 21. travnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Svečanost obilježavanja započela je svetom misom i polaganjem vijenaca kod spomenika braniteljima u oriovačkom parku, bez branitelja i njihove žrtve ne bi bio nit slobodne Hrvatske, niti općine Oriovac rekao je na početku svoga izlaganja načelnik općine Antun Pavetić (HSS).

Pavetić je na svečanoj akademiji u povodu Dana općine podnio izvješće o učinjenom u prethodnom mandatu rekavši: „  U Općini smo investirali prošle godine 4,86 milijuna u cestovnu infrastrukturu, 1,19 milijuna u socijalnu zaštitu,  3,2 milijuna za, vatrogasna društva, KUD-ove i športske udruge u kojima aktivno rade mladi s područja Općine.  1,1 milijun kuna godišnje ulažemo u predškolske programe kroz sufinanciranje rada vrtića. Obnovili smo društvene domove, mrtvačnice i ostale društvene prostore u svim naseljima. Tu društvenu nadgradnju smo mogli učiniti jer imamo gospodarski temelj  u  dobrostojećem gospodarstvu na području općine u gospodarstvo je ulagano godinama ,a rezultati su vidljivi danas.“

Istim tempom nastaviti ćemo dalje, imamo planove, ali i pripremljene projekte. Prvi prioritet je osigurati mladim obiteljima najkvalitetniju brigu za djecu  u novom dječjem vrtiću, danas za upis u vrtić imamo liste čekanja, čime se želim pohvaliti, to je najbolji pokazatelj ostanka mladih u našoj Općini.  Pri završnoj fazi pregovora smo s austrijskim  gospodarstvenicima koji dolaze u industrijsku zonu „Čaplja“, krenuli smo s izgradnjom nove gospodarske zone poljoprivredne namjene u Slavonskom Kobašu. Plan je  modernizirati  javnu rasvjetu u naseljima gdje je modernizacija potrebna i kanalizaciju u svim naseljima Općine kroz  projekt „Slavonski Brod III“ .

Svečanosti obilježavanja dana općine nazočio je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović , načelnici susjednih, gospodarski razvijenih općina : Općine Nova Kapela Ivan Šmit (HSS), Općine Staro Petrovo Selo Željko Kočijašević (HSS), Općine Dragalić Zvonimir Karlik (HSS), predstavnici Županije : župan Danijel Marušić (HDZ) na sv. misi, Klara Šćuka (HSS) i Ivan Lukić (HDZ) .

Vlaović je svim žiteljima čestitao Dan općine pohvalivši rad načelnika Pavetića sa suradnicima koji su vodili brigu o ravnomjernom razvoju cijele Općine i svim segmentima življenja: gospodarstvu, poljoprivredi, obrtu, društveno- socijalnom sektoru, obrazovanju i kulturi.

„Lokalna samouprava mora stvarati pretpostavke za razvoj i privlačenje investicija. Općine će to moći bolje činiti kada zakoni koje donosi Hrvatski sabor ne budu bili na štetu lokalne i regionalne samouprave kako danas. Važeći porezni zakon je štetan za jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Trebamo i tražimo novi zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Pozdravljamo projekt „Slavonija vrijedan 2,5  milijardi €, ali upozoravam, a to sam učinio u Saboru taj projekt je ulaganje u društvenu i komunalnu infrastrukturu: željeznice, luke, ceste – putevi kojima će mladi ljudi odlaziti iz Slavonije .

Slavniji trebaju nova radna mjesta !  Trebaju nam investicije koje će otvarati nova radna mjesta, projekt „Slavonija“ to nije,  provedbom će biti  otvoriti mali broj novih radnih mjesta, to nije dobro.

Investirati se mora u obrtništvo, malo poduzetništvo i poljoprivredu. Tada će Slavonija oživjeti.

Zato smo iz HSS-a zatražili donošenje Zakona o Slavoniji , Baranji i Srijemu,  osnivane Fonda za sufinanciranje i pred financiranje projekata općina, gradova i županija s posebnim programom za Slavoniju i Baranju.

 

Donesen  je „Zakon Agrokor“ kojemu je cilj očuvanje radnih mjesta. Radna mjesta treba sačuvati , sačuvati poljoprivredno zemljište da ne ode u strano vlasništvo , više od 150.000 ha Agrokor ima u koncesiji i zakupu. Ne smijemo dopustiti da Rusi zauzmu Baranju , onako kako su to učinili s Krimom.    Mi iz HSS-a smatramo da treba zaštititi i naše OPG-ove koji su dobavljači Agrokora, stvaramo bazu dobavljača kojima je Agrokor dužan , angažirat ćemo odvjetnika koji će ih zajednički zastupati. Javite nam se spremni smo pomoći. „rekao je Vlaović.

Ostavi komentar