HSS-ovi saborski zastupnici zajednički za Slavoniju

Objavio 19. travnja 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnici HSS-a Davor Vlaović i Ana Marija Petin  sudjelovali su u radu zajedničke sjednice dvaju saborskih odbora: Odbora za poljoprivredu Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije s temama: “Regionalni razvoj i očuvanje ruralnih područja u Republici Hrvatskoj” i “Predstavljanje projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem”.

Saborski zastupnik i potpredsjednik HSS-a Davor Vlaović sudjelovao je u raspravi vezano za projekt „Slavonija“ i upozorio na orijentiranost projekta infrastrukturnom uređenju te zapostavljanju razvojnih projekata koji će zapošljavati nove radnike i smanjiti nezaposlenost i iseljavanje iz Slavonije.

Rekao je : „Projekt „Slavonija „ vrijedan 2,5 milijardi € je maglovit, a Stjepan Radić je rekao , doduše u drugom kontekstu“ ne srljajmo k´o guske u maglu“  percepcija s terena je kako će  iz naše hrvatske i slavonske magle izaći samo autobusi puni mladih ljudi koji traže posao izvan Republike Hrvatske.

Zašto ?

2,5 milijardi € se planira investirati u projekte komunalne infrastrukture: prometnice, željeznice, luke. Nema projekata koji će osigurati nova radna mjesta ili ih je vrlo malo.

Slavoniji , Baranji i Srijemu trebaju nova radna mjesta !

Podjela Hrvatske u 2 NUTS regije je  nepravedna time je učinjena šteta Slavoniji i Baranji, takvu statističku podjelu Hrvatske  je nužno  mijenjati HITNO.

Kako bi projekt „Slavonija „ zaživio potrebno je mijenjati  pet različitih zakona.

HSS-ov prijedlog  je donošenje potpuno novog  Zakona o Slavoniji Baranji i Srijemu , donošenje novih podzakonskih akata i osnivanje Fonda za sufinanciranje  projekata za Slavoniju  Baranju i Srijem.tako se mogu ubrzati investicije.

Problemima tu nije kraj:

  • Fiskalni kapaciteti pet slavonskih županija nisu dostatni da bi financirali bilo koji od predloženog paketa projekata.
  • Čeka se i Nacionalna strategija razvoja, nije donesena i nije na vidiku. Ta Strategija je preduvjet za donošenje županijskih razvojnih strategija i planiranje gospodarskog razvoja
  • Baza projekata je postojala, Brodsko-posavska županija je imala preko 200 projekata u njoj, stavljena je izvan snage. Pitanje je zašto ?
  • Županijske razvojne agencije nemaju dovoljne kapacitete, najavljeno je sufinanciranje s nacionalnog nivoa, županije nemaju mogućnost jačati administrativne kapacitete razvojnih agencija, općine nemaju razvojne agencije, kako onda pomagati poduzetnicima ?
  • Mjere ruralnog razvoja 4.1. i 4.2. sredstava su odobrila malom broju korisnika, a potrošena je većina sredstava, ostatak će biti potrošen kroz ovogodišnje natječaje. Koje će mjere biti nakon 2018 kada sredstava ne bude bilo ? kako će se tu povećati kapaciteti i kako pomoći našim poljoprivrednicima i obrtnicima ?
  • Sljedeći problem LEADER mjere i LAG-ovi. LAG-ovi najbolje znaju koje su potrebe baze, naših općina i naselja zato tražimo povećanje količine sredstava , na 5-10% ukupnih sredstava za projekte u RH, o čijem plasmanu će odlučivati LAG-ovi i upućivati ih ka civilnom sektoru i društvenim aktivnostima i gospodarstvu.“

Saborski zastupnik Vlaović na postavljena pitanja dobio sljedeći odgovor  državne tajnice

„Problemi su naslijeđeni od prethodne Vlade.

Ubrzano radimo procedure za mjeru 19 , LEADER, količina sredstava za LEADER mjere je puno prije dogovorena. Sada je tako, kako će biti u budućnosti vidjet ćemo. „

Ostavi komentar