Ne dopustimo GMO u Hrvatskoj!

Objavio 30. ožujka 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o problematici uzgoja i uvoza  GMO organizama u Hrvatskoj jer HSS ne podržava uzgoj GMO organizama i konzumaciju njima onečišćene hrane.

HSS je prioritetni cilj zaštita zdravlja građana RH, zaštita hrvatskog sela i proizvodnje hrvatskog seljaka čiji proizvodi nisu genetski modificirani.

„U Hrvatskoj je sve manje hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i ne znamo što jedemo, a mnogi se trude da to niti ne saznamo.

Hrvatski predstavnici u Bruxellesu početkom tjedna bili suzdržani na prijedlog Europske komisije o autorizaciji dvije nove GMO sorte kukuruza i reautorizaciji postojećeg Monsanto GMO sjemena za uzgoj na području Europske unije, te odobrenju uvoza niza genetski modificiranih sorti kukuruza za uporabu u hrani i stočnoj hrani.

Podsjećam da smo prošle godine imali raspravu o GMO hrani , svi klubovi su bili za Hrvatsku slobodnu od GMO-a, na žalost Zakon nije usvojen.

20 županija u RH je donijelo odluke na skupštinama da su GMO free. Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu su bili suzdržani. Koga oni zastupaju ?

Danska, Irska, Francuska, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Poljska, Slovenija, Švedska, Italija samo su neke od onih koje su glasovale protiv. MI NISMO. Nedostajalo je samo dva glasa da se ova odluka odbije.

Koga mi uopće zastupamo u Bruxellesu, osim interesa pojedinih lobija, u ovom slučaju GMO industrije  ? Ne bi li onda bilo jasnije da kažemo u Bruxellesu mi smo za GMO a vi se građani  naviknite da .ono što jedete nije hrana i jedino hrani vanjskim izgledom nalikuje.

Što rade naše inspekcije, prate li pravovaljanost označavanja hrane u Hrvatskoj ?

Ovakvim , suzdržanim stavom naših EU parlamentaraca poslali smo poruku da nam ne treba naše selo, naša proizvodnja, da se uzalud hvalimo našom biološkom raznolikošću , našim autohtonim sortama i pasminama , crnom slavonskom svinjom, slanino i kuenom ako ćemo dopusti uvoz, provoz i proizvodnju GMO-a u Hrvatskoj

Zaštitimo i naše potrošače, GMO proizvodi nisu kvalitetno i prepoznatljivo označeni, postoje dokazi  o prisutnosti takvih proizvoda.

zaključujem GMO ulazi na mala vrata. Samo smo 2014.godine uvezli 43 tisuće tona kukuruza dok smo soje uvezli 1630 tone. Podaci za soju i nisu potpuno točni jer se odnosi na sojino zrno dok podataka za sojinu sačmu nema.

Sojina sačma i kukuruz uvezeni iz Južne Amerike i SAD-a su najčešće spominjane GM sirovine te udio GMO-a u navedenim zemljama dostiže razinu od 90 % ukupne proizvodnje ovih kultura.

Posljedice konzumiranja takve hrane su dobro istražena u Americi: pretilost, alergije, kardiovaskularni problemi, astma. Želimo li mi te bolesti u Hravtskoj ?

Tko štiti naše potrošače i proizvođače tko štiti čovjeka u Hrvatskoj od takvih proizvoda ?

Slavonske njive ostaju prazne. Ministarstvo poljoprivrede nije odradilo svoj posao

Dogoditi će se da državno poljoprivredno zemljište u vlasništvu  Agrokora prepustiti stranciama.“ zaključio je Vlaović.

Iz rasprave slijedi pitanje može li država voditi u pregovorima brigu i o poljoprivrednom zemljištu koje je u vlasništvu Agrokora ili ćemo slavonsku zemlju koju smo branili s puškom u ruci i u rovovima prepustiti stranim vjerovnicima koji će sijati genetski modificiranu soju da bi  proizvoditi sojino bezglutensko mlijeko koje će smanjili alergije kod djece uzrokovane piletinom koja je hranjena GMO kukuruzom ili zbog života pored polja na kojima se uzgajaju GMO biljne vrste.

Nije li jednostavnije da naši EU parlamentarci kažu da su za EU bez GMO-a

HSS traži  hitnu sjednicu  Odbora za poljoprivredu na kojoj bi se raspravilo o ovoj temi te na kojoj bi nam u najmanju ruku ministar poljoprivrede dao odgovore koji nas zanimaju.

 

 

 

Ostavi komentar