Uvijek su se bojali HSS-a

Objavio 20. veljače 2017. Nekategorizirano Nema komentara

 

HSS-ovci povijest pišu od 1904., a godinu započinju u veljači obilježavajući sjećanje na Sibinjske i Vrpske žrtve , 19. i 20. veljače.

U nedjelju 19. veljače izaslanstvo HSS-a koje je predvodio potpredsjednik Stranke i saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović zapalila je svijeću i poklonila se sibinjskim žrtvama  kod spomenika žrtvama pokolja seljaka, HSS-ovaca  1935.

Bili su to seljaci , članovi HSS-a koji su željeli Hrvatsku, svoju domovinu s hrvatskim vodstvom, otvoreno i javno su dali svoju podršku politici HSS-a i Vladku Mačeku kojeg su htjeli podržati na nadolazećim izborima .

Tadašnji režim bojao se politika HSS-a, bojao se dati hrvatskim građanima obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Obrazovan i nacionalno osviješten puk ne može se zavoditi lošim politikama , HSS i politika usmjerena prema narodu izazivala je strah kod vladajućih političara . Pobili su hrvatske seljake kako bi utjerivali strah.

Poginuli su: Petar Topalović, Jakačina Mala;  Antun Ercegović, Jakačina Mala ; Đuka Štimac, Jakačina Mala ; Ivan Katalinić, Jakačina Mala ; Stjepan Gunčević, Grižići, ; Antun Perković, Andrijevci; Mato Pejić, Jakačina Mala ; Ivan Janković, Jakačina

Sahranjeni su  tajno , u cintoru crkve , groblja u Bilicama državna vlast je tada rekla „ ….neka ostanu pod tarabama , tamo di su crkli….“ prisjetila se unuka ubijenog Štimca, Lucija Varga i dodala kako je cijeli događaj bio u obiteljima čuvana tajna,  baka je uglavnom sama odlazila na djedov grob, a fotografiju je s ljubavlju i poštovanjem pogledala samo kada je  bila sigurna da ju nitko ne vidi kako ne bi morala pojašnjavati, kako bi zaštitila obitelj.  Hrvatske politike bile su zabranjene.

U nedjelju u Sibinju mnogi su zapalili svijeću i položili svijeće kod spomenika sibinjskih žrtava zato jer to svi čine taj dan ne znajući što se dogodilo  i zašto se dogodilo ubojstvo seljaka u Sibinju.

Ponovno nitko nije spomenuo da su ti seljaci bili HSS-ovci, koji su željeli ekonomsku, obrazovnu, socijalnu i nacionalnu slobodu življenja u svojoj zemlji u svojoj Hrvatskoj sa svojim HSS-ovim hrvatskim vodstvom.

Znači li to da je HSS sa svojim politikama postao prijetnja onima koji ne promišljaju narodski, liberalnim kapitalističkim ekonomijama i liberalnom tržištu koje ubija sve nacionalno ?

 

 

Ostavi komentar