Dostupnu zdravstvenu zaštitu svim građanima

Objavio 17. veljače 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a i predsjednik ŽO HSS-a Brodsko-posavske županije  Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi upozorio na probleme u teritorijalnoj  pokrivenosti zdravstvenom jer prijeti opasnost da zbog načina ugovaranja PZZ-a ruralni prostori, naša sela ostanu bez liječnika i standarda koji su imali prije 50 godina.

Hrvatska se raseljava , gustoća naseljenosti je sva manja. Broj osiguranih osoba za koje skrbe liječnici obiteljske medicine putem ugovora s HZZO-om je sve manji. Slavonija se raseljava, Lika je prazna, ruralna područja, naša sela, stare  a staro stanovništvo je teže mobilno i nepokretno.

Temeljena obveza sukladno Ustavu HR i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti je briga za vlastito zdravlje svakog stanovnika.

Temeljno pravo , koje proistječe iz navedenih akata i sustava solidarnog zdravstvenog osiguranja koje imamo u RH je  pravo na sobno i teritorijalno pokrivenu zdravstvenu zaštitu.

U tijeku je javna rasprava o Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja  koja to može osigurati svakom građaninu RH.

Da bismo svim građanima Hrvatske i onima gdje je Hrvatska gusto naseljena i u Slavoniji,  u kojoj je sve manje stanovnika, osigurali jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu, moramo imati liječnike obiteljske medicine barem u svakoj općini .

Starije osobe u Prnjavoru, Goricama ili Matković Maloj moraju imati dostupnog liječnika obiteljske medicine.  Starije stanovništvo, koje je ostalo u našim ruralnim prostorima ima povećane potrebe za zdravstvenom skrbi.

Ovoga  trenutka prijeti opasnost da pojedini liječnički timovi  (tim čine liječnik i medicinska sestra koji skrbe za minimalno 1275 , optimalno 1700 ili maksimalno 2125 osiguranih osoba. Ispod 1275 osiguranih osoba ne mogu potpisati ugovor s HZZO-om) ,  neovisno jesu li zaposlenici doma zdravlja ili koncesionari neće moći potpisati  ugovore s HZZO-om jer neće imati dovoljan broj osiguranih osoba na području na kojem rade.

Pojedini liječnički timovi neće moći sklopiti ugovore o zdravstvenoj zaštiti jer neće imati minimalni broj pacijenata .

ZATO tražimo smanjenje veličine tima obiteljske medicine na  700 osiguranih osoba za koje skrbi jedan liječnik .

Izmijenimo način ugovaranja zdravstvene zaštite u djelatnosti obiteljske medicine i dopustimo da u Slavonskim selima minimalan broj osiguranih osoba može biti 700 ili 800 osoba  i dodajmo tu odredbu u članak 21. Prijedloga odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja .

Tako ćemo pokazati brigu za sve stanovnike i pokazati brigu za svakog  građanina RH

Očekujemo da dežurstvo i pripravnost bude  definirano odlukom o osnovama ugovaranja s liječnicima obiteljske i dentalne medicine.

 

Ostavi komentar