Ministre Butkoviću, što je s projektom Dunav- Sava i slavonskim gospodarstvom ?

Objavio 8. veljače 2017. Nekategorizirano Nema komentara

PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

 

Predmet:         Zastupničko pitanje Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture  u Vladi RH

Na temelju članka 140. Poslovnika Hrvatskoga sabora („Narodne novine“ br. 81/13)  upućujem slijedeće pitanje Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture  u Vladi RH:

U kojoj je fazi projekt Dunav-Sava i ima li uopće političku suglasnost na lokalnoj i nacionalnoj razini jer smo svjedoci protivljenja vodstva Grada Vukovara oko lokacije Luke Vukovar? Je li kanal Dunav-Sava obuhvaćen  Vladinim projektom „Slavonija“? U kojoj je fazi i  obnova plovnog puta rijeke Save? Koliko je sredstava planirano u 2017. godini za ove projekte?

Obrazloženje:

Višenamjenski kanal Dunav – Sava prvi je korak u stvaranju kvalitetnog prometnog koridora Podunavlje – Jadran, koji bi uz plovnu magistralu Europe (Rajna – Majna – Dunav) bio najpovoljniji kombinirani put od Jadrana do srednje Europe, kao i veza Hrvatske Dunavom do crnomorskih luka. Projekt obnove plovnog puta rijeke Save, koji je okosnica druge prioritetne osi Operativnog programa promet – Unaprjeđenje unutarnjih plovnih putova, i čija vrijednost ugovora iznosi 2,3 milijuna eura, financiran je kroz Operativni program promet koji se provodi kroz IIIa podkomponentu IPA programa za Hrvatsku, a cilj mu je obnova plovnog puta rijeke

Save na dionici Sisak – Brčko od 594. do 234. kilometra. Obnovom bi se riješila dva osnovna problema rijeke Save, a to su kritične lokacije nedovoljne dubine ili širine te oštri riječni zavoji koji ograničavaju duljinu konvoja plovila i onemogućavaju promet u oba smjera.

Time bi se zadovoljili uvjeti za postizanje IV međunarodne klase plovnosti plovnog puta za minimalno 300 dana u godini, a što bi dugoročno omogućilo sigurnu i učinkovitu plovidbu Savom.

Kanal Dunav-Sava značajan je za razvoj poljoprivrede, navodnjavanje i jačanje gospodarskih aktivnosti Slavonije i Baranje.

S poštovanjem!

 

ZASTUPNIK: Davor Vlaović

Ostavi komentar