Proizvođačke organizacije , način kako HSS-ovci vide budućnost slavonske poljoprivrede

Objavio 1. veljače 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji bremenita je problemima : nisu riješene pitanje poljoprivrednog zemljišta, ne postoji zakonska legislativa koja regulira ulogu i važnost OPG-ova, status poljoprivrednika je u podređenom položaju u odnosu na ostala obrtnička i druga zanimanja. Svi operativni programi: voćarski, svinjogojski, govedarski doživjeli su neuspjeh, a poljoprivrednici ostali opterećeni dugovima i bez gospodarstava. Tržište poljoprivrednih proizvoda je potpuno neuređeno.

Svjesni svih navedenih problema HSS-ovi načelnici Antun Pavetić i Petar Lovinčić, saborski zastupnik Davor Vlaović , Goran Jelinić – predsjednik LAG Posavina i Klara Šćuka posjetili su Distributivni centar voća i povrća d.o.o.  u Velikoj Gorici i razgovarali s Hrvojem Bunjevcem, direktorom Centra.

Bunjevac je rekao: „ Distributivni centar smo ustrojili po uzoru na Južni Tirol i Austriju  koje su najbogatije i voćarski najjače regije Europe. Oni svoje gospodarstvo baziraju na voćarskoj proizvodnji i turizmu koji su usko povezani. U konačnici to je i naš cilj, naš turizam trenutno 90% hrane osigurava uvozom, što se mora mijenjati.

Naš Distributivni centar je rezultat suradnje Zagrebačke županije, grada Velika Gorica  i voćara organiziranih u zadrugu – proizvođačku organizaciju što je omogućilo zajednički izlazak na tržište. Već 2003. smo kao  dobavljači ušli u trgovačke lance u RH jer smo imali dovoljne količine poljoprivrednih proizvoda.  To je bio temelj, uz pomoć Županije i Grada nastavili smo nadogradnju projekta, osnovali zajedničku tvrtku Distributivni centar .  Danas zajedničkim nastojanjima i podrškom , povlačenjem sredstava iz strukturnih fondova, mjera za ruralni razvoj imamo tvrtku koja je konkurentna i koja radi u interesu poljoprivrednih proizvođača distribuciju, sortiranje, skladištenje. Počeli smo surađivati i sa Slavonskim voćarima, pakiramo i distribuiramo jabuku iz Osječko-baranjske županije. Naš put je provjeren, trebamo šire područje i veću proizvodnju, pozivamo vas u početku na suradnju i zajednički nastup na tržištu u sektoru voća i povrća, a rado ćemo vam pomoći savjetodavno u provođenju vašeg projekta, imate otvorena vrata.“

Načelnici Lovinčić i Pavetić su obećali kako će o iskustvima voćara Zagrebačke županije  informirati proizvođače voća i povrća, prezentirati ponuđenu suradnji, u svojim  i susjednim općinama , prenijeti pozitivna iskustva.

Zadruge voćara, vinogradara i povrćara u Oriovcu i Brodsko-Stupniku postoje jednako kao i  projekt poljoprivrednog razvojno-proizvođačkog centra za općinu Brodski Stupnik ,suradnja i udruživanje u proizvođačke organizacije  je zaživjelo u zapadnoj Hrvatskoj, nema razloga da takav oblik organizirane poljoprivredne proizvodnje HSS ne organizira u Slavoniji koja je oduvijek bila „Bogom dano“ područje za proizvodnju hrane.

Prioritetni cilj mora biti  podizanje proizvodnje u Slavoniji  kroz udruživanja i osnivanja proizvođačkih organizacija po uzoru na zagrebačke voćare zaključak je radnog sastanka održanog u Velikoj Gorici.

 

Ostavi komentar