Dani kruha i Dani seoske žene

Objavio 29. listopada 2016. Nekategorizirano Nema komentara

U petak,28.10.2016. su OO Hrvatskog srca i OO Hrvatske seljačke  stranke u Gornji Bogićevci organizirali tradicionalnu manifestaciju Dani kruha na kojoj su se okupili HSS-ovci iz cijele županije od Oprisavaca do Stare Gradiške kao i gosti prijateljskih udruga.

Članice Hrvatskog srca na manifestaciji su još jednom pokazale kako se voli, čuva i promovira ono što nam je u hrvatskom društvu najvažnije nasljeđe koje nas razlikuje od svih ostalih naroda u svijetu i vjera koja je Hrvate sačuvala na prostorima na kojima danas žive.

Obilježavanje Dana kruha i Dana seoske žene ujedinilo je dvije vrijednosti koje su same po sebi nerazdvojive: kruh, hranu bez koje je život nezamisliv i majku , čuvaricu obitelji  koja u ljubavi odgaja nove generacije koje će  baš zato što su odrastale u okruženju  povjerenje, ljubavi i nade znati kako čuvati Hrvatsku i sva njena bogatstva za generacije koje dolaze .

Gosti i domaćini manifestacije bili su Davor Vlaović, potpredsjednik HSS-a i saborski zastupnik, Klara Šćuka, predsjednica ŽO Hrvatsko srce BPŽ, a sve kruhove, hranu i uređene stolove posvetio je fra Ivo Brezović župnik u Gornjim Bogićevcima.

Vlaović je u svom pozdravnom govoru zahvalio svima, a posebno ženama koje su čuvarice etno nasljeđa u obiteljskim škrinjama  te rekao : „ To što ste danas prezentirale je bogatstvo stvarano stoljećima, po bogatstvu stola i škrinje su Slavonce prepoznavali, danas je gospodarska situacija nešto drugačija, gladni još uvijek nismo ali živimo na granici siromaštva i po tom indeksu smo najsiromašnija županija. Mnogi u Hrvatskom saboru to još uvije ne razumiju. Nama trebaju radna mjesta na kojima ćemo raditi da bismo obitelji ostale u Slavoniji, oni to ne razumiju ili e žele razumjeti. Moj zadatak je promijeniti  tu percepciju i činim to.“

Goste je pozdravila i svima se zahvalila predsjednica ŽO Hrvatskog srca Klara Šćuka i predsjednica OO Branka Račman bez čijeg rada i truda manifestacija ne bi bila tako uspješna.

 

Ostavi komentar