Vlaović: Svinjogojska proizvodnja na koljenima, vrijeme je za odlučne korake!

Objavio 7. rujna 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Davor Vlaović, potpredsjednik i saborski zastupnik HSS-a, posjetio je OPG i svinjogojsku farmu Josipa Berića u Ljupini.

Berić je gradio farmu i zasnivao  proizvodnju svinja sukladno Operativnom  programu razvitka svinjogojske proizvodnje koji je  donijela je Vlada Republike Hrvatske u prosincu 2005. godine,  a  zadatak mu je bio potaknuti promjene u svinjogojskoj proizvodnji, u cilju uspostave novih proizvodnih sustava koji će biti konkurentni na otvorenom svjetskom tržištu. Svinjogojska proizvodnja smještena je najvećim dijelom na obiteljskim gospodarstvima, farme su podizane kreditnim sredstvima. Financijski planovi rađeni su prema tadašnjoj cijeni mesa i ulaznih sirovina za tov.

Josip danas ima dvojbu raditi da bi proizvodio gubitak ili ne raditi i pozitivno poslovati .

Kredit kojim je kroz Operativni program za svinjogojstvo izgradio farmu ima kamatu od 4% , kalkulacija je rađena u vrijeme kada je cijena svinjetine bila viša, ulazna cijena repromaterijala i energije za tov je bila znato ispod  današnjih cijena na tržištu i uzgoj svinja je u tom trenutku izgledao kao proizvodnja od  koje se uz puno rada može pristojno živjeti.

„Danas su se uvjeti promijenili , cijene mesa su pale, energija je višestruko  skuplja, cijene stočnog brašng i vitaminsko-mineralni dodataka su otišli u oblake. Sigurnost proizvodnje mi ovisi o vlastitoj proizvodnji stočne hrane, a bez obzira na to što sam ušao u programu za dodjelu državne  zemlje za obećanih 25 ha još uvijek nemam ugovor.“

Program HSS-a za poljoprivredu bavi se upravo tom problematikom, pretpostavlja uvjete za sigurnu proizvodnju hrane u Hrvatskoj na OPG-ima.

„ Izmjene Zakona o poljoprivrednom  zemljištu, donošenje Zakona o OPG-ima, provođenje Zakona o komasaciji naši su prvi koraci u Vladi Narodne koalicije .“ rekao je Vlaović i dodao kako HSS planira reprogramiranjem  riješiti postojeće kredite poljoprivrednicima kako bi mogli biti konkurentni i proizvoditi hranu dostatnu za hrvatske potrebe.

HSS- u je uvijek u fokusu interesa bilo selo, poljoprivreda i građani Hrvatske koji žive od svoga rada. Nakon formiranja Vlade Narodne koalicije hrvatsko selo i poljoprivreda  će se vratiti na hrvatsku gospodarsku scenu.

 

.

Ostavi komentar