Slavonija – bogato vinogradarsko i vinorodno područje

Objavio 5. rujna 2016. Nekategorizirano Nema komentara

 

Davor Vlaović posjetio je kutjevačke vinogradare i vinare i razgovarao o problemima u tom sektoru i načinima za njihovo rješavanje.

Jean od ključnih problema vinogradara je nedostatak sigurnog otkupa grožđa koji je prije privatizacije Kutjevačkih podruma rješavan putem kooperacije.

Vinogradari rješenje i danas vide u povezivanju  malih i srednjih vinogradara i Kutjevačkih podruma jer se samo tako može osigurati opstanak vinograda na kutjevačkom području i standardna kvaliteta vina s geografskim porijeklom.

Vlaović je razgovarao s Ivicom Perakom  koji zbog iznimne kvalitete  vina koje proizvodi u svojoj vinariji nema problema s tržištem i može se pohvaliti s nekoliko predikatnih berbi kao što je vrhunska graševina iz gasne i ledene berbe, ali i on rješenje za male vinogradare vidi u revitalizaciji kooperacije jer na području od nekadašnjih tisuću kooperanata Kutjevačkih podruma ostalo ih je u proizvodnji grožđa petstotinjak , a to znači, osiguranjem tržišta,  život od vlastitog rada za 500 obitelji.

Vlaović je komentirao kako je njegov  fokus interesa poljoprivredna proizvodnja na obiteljskom gospodarstvu, a OPG je i prema programu HSS-a nositelj razvoja i proizvodnje u ruralnom prostoru te  nakon preuzimanja odgovornosti u sektoru poljoprivrede HSS će rješavati problematiku kutjevačkih i svih ostalih vinara koji proizvodnje trebaju prilagoditi geografskom položaju i udruženi istupati na tržištu uz potporu Vlade RH.

Ostavi komentar