Jačanjem OPG-ova do snažne hrvatske poljoprivrede!

Objavio 3. rujna 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović u pratnji požeških HSS-ovaca Željka Jakopovića i Predraga Livaka, obišao je požešku  Zlatnu dolinu i razgovarao s nositeljima obiteljskih gospodarstava u Kutjevu  i Velikoj.

Mario Glavaš iz Jakšića koji na svom OPG-u obrađuje devedeset-ak ha zemlje i uzgaja u turnusu tridesetak junadi, želi uvjete za zapošljavanje radnika na OPG-u kakve imaju ostali poduzetnici u Republici Hrvatskoj i kaže „Ja imam u kontinuitetu zaposlenog jednog do dva radnika, u sezoni i više. Ne žalim se na isplatu poticaja, mada nije nebitna. Meni je važnije da kao OPG- mogu ostvariti pravo na kredit s 1-2%-tonom kamatom, da mogu zaposliti radnika čije će zapošljavanje  biti subvencionirano od strane države. Ovih dna planiram zaposliti radnika pa sam se informirao o mogućnostima, svi mogu dobiti subvencije za novo zapošljavanje osim OPG-a, to je ono što bi meni i drugim mladim ljudima koji se žele baviti proizvodnjom hrane puno pomoglo.“

U Velikoj HSS-ov tim je posjetio OPG Josipa Lukića koji se, također, bavi govedarskom proizvodnjom i proizvodnjom mlijeka. Na gospodarstvu ima oko 150 goveda od toga 100-tinajk mliječnih krava, a ostalo je ženska junad koju uzgaja za remont stada i širenje proizvodnje.

Lukić nije zadovoljan otkupnom cijenom ekstra klase mlijeka od 2 kn, jer mu to ne pokriva niti troškove proizvodnje, a svjestan je da poljoprivreda baš kao i svaka druga ozbiljna proizvodnje ne može bez investiranja u opremu i mehanizaciju. OPG Lukić, neovisno o tomu što rade 14-16 sati dnevno, znaju kako treba imaju proizvode ekstra kvalitete , jer to ovisi o njihovom radu svaki mjesec proizvode gubitak od 30-etak tisuća kuna , taj segment ne ovisi o njima.

„Lukići su sretna i zadovoljna obitelj koja želi ostati u Hrvatskoj sa svojih petoro djede, na obiteljskom gospodarstvu koje su baštinili od svojih pradjedova baš kao i Glavaši iz Kaptola. Država njima i ostalim poljoprivrednicima subvencijom kamata, smanjenjem PDV-a na repromaterijale za poljoprivrednu proizvodnju, donošenjem Zakona o OPG-ima, provođenjem Zakona o komasaciji , izjednačavanjem s ostalim poduzetnicima u domeni zapošljavanja mora omogućiti sigurnost rada  na OPG-u“  prilikom posjeta poljoprivrednicima rekao je Vlaović.

 

Ostavi komentar