HSS-ov tim u Orubici, Kaniži i Gundincima, čuvajmo naše običaje!

Objavio 28. kolovoza 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Sinoć je u Kaniži održano tradicionalno ‘Kolo na Matniku’ za Grgurevo. Osma je to smotra folklora koju je organizirao domaći KUD Posavac iz Kaniže.   Selo Kaniža je, kao i mnoga slavonska sela – “ušoreno”, kuće su nanizane u dva reda, no za razliku od ostalih sela, ovdje su one rastavljene velikom poljanom. Lijepo uređen prostor između dva reda kuća nazvan Matnik, pravo je mjesto djeci za igru i zabavu te prikladan prostor za kirvajske “ringišpile”.

No, Matnik je od odavnina i prostor na kojem Kanižani pjesmom i igrom pozdravljaju odlazak ljeta (uz predah od napornijih radova u polju), te dočekuju skori dolazak plodne jeseni. Zato se i danas u narodnim nošnjama okupljaju mladi i stari i u velikom kolu na sred Matnika igraju i pjevaju. Nakon tradicionalnog kola uslijedio je nastup KUD-ova i zajednički domjenak. Kolo na Matniku poseban je događaj za ovo mjesto, te dokaz da se u Kaniži i danas čuvaju stari običaji.

Potporu manifestaciji dao je i Davor Vlaović (HSS), drugi kandidat na listi Narodne koalicije u V. Izbornoj jedinici i potpredsjednik HSS-a, Klara Šćuka, predsjednica Hrvatskog srca Brodsko-posavske županije i Ana Rečić, predsjednica Organizacije mladih HSS-a Brodsko-posavske županije.

Nazočne je pozdravio i smotru otvorio Đuro Babaić (HSS), zamjenik načelnika općine Bebrina.

Nakon toga, HSS-ov tim nazočio je Čobanijadi, natjecanju u kuhanju čobanca u Gundincima. Radi se o manifestaciji koja je organizirana u sklopu obilježavanja Dana općine Gundinci. Domaćini su bili članovi OO HSS-a Gundinci, a veseli HSS-ov tim nakon razgovora i druženja s mještanima, degustacije odličnog čobanca, spremno je zapjevao uz veselu ekipu.

Isti dan Davor Vlaović nazočio je i 16. smotri folklora ‘Kolo na dva štuka’ koja se u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge “Marijan Lanosović”održala u Orubici. Treba reći kako je orubičko “Kolo na dva štuka” upisano u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih.

HSS je uvijek podržavao i podržavat će kulturne manifestacije koje doprinose očuvanju tradicije i etno baštine lijepe nam Slavonije i Baranje. Tako je bilo, a tako će biti i u budućnosti!

Vjera u Boga i seljačka sloga!

 

Ostavi komentar