Sastanak slavonskih HSS-ovaca s predsjednikom Poljoprivredne komore

Objavio 26. kolovoza 2016. Nekategorizirano Nema komentara

U petak, 26.08.2016. slavonski HSS-ovci : potpredsjednici  Ana Marija Petin i Davor Vlaović  i regionalni predsjednik HSS-a za Slavoniju Zvonimir Pongrac na sajmu Farm show Osijek“ susreli su se s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matijom Brlošićem. Tema sastanka bila je poljoprivredna politika HSS-a i program Siguran smjer za poljoprivredu Narodne koalicije.

Usuglasili su se oko stajališta da okosnicu poljoprivrednih politika, baš kako to čine i s proizvodnjom, čine OPG-ovi kao nositelji razvoja.

Zajednički cilj Komore i HSS-a je osigurati financijska sredstva za koja se izborila u EU Poljoprivredna komora,  isplatu punog  iznosa potpora u kojoj su združene EU i hrvatska  sredstva što ni jednoj drugoj članici EU nije omogućeno. Jedino tako će oni koji proizvode hranu u Hrvatskoj biti konkurentni.

Svi su se složili da Poljoprivredna komora mora dobiti dio javnih ovlasti u zastupanju poljoprivrednika kako je to uređeno u drugim EU zemljama, kako bi zajednički Ministarstvo poljoprivrede i Komora mogli raditi na povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje i zaustaviti negativne trendove u našoj poljoprivredi i iseljavanje iz naših seoskih prostora. HSS će se zalagati za definiranje statusa Komore koji mora biti sličan onima koje imaju komore u drugim europskim zemljama.

Ana Marija Petin je rekla: „ Donijet ćemo zakon o OPG-ima i definirati sva prava, a li i obveze obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a Zakonom o poljoprivrednom zemljištu prioritet ćemo dati domicilnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.”

Matija Brlošić je rekao kako Poljoprivredna komora podržava program HSS-a za poljoprivredu i očekuje daljnju dobru suradnju.

Vlaović je posebnu važnost dao potrebi smanjenja PDV-a na hranu i repromaterijale za poljoprivrednu proizvodnju rekavši „To je jedini način da naša gospodarstva mogu parirati hrani proizvedenoj u visoko subvencioniranim ekonomijama. ”

Nakon radnog sastanka zajednički su obišli Sajam i sudjelovali na svečanom otvaranju.

Ostavi komentar