Obilježavanje Dana općine Nova Kapela

Objavio 12. kolovoza 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Novokapelčani su u petak , 12. 08. proslavili Dan općine i blagdan sv. Klare, kada je održan za Novu Kapelu tradicionalni robno-stočni sajam, koji je ove godine, prema riječima načelnika, imao u stočarskom dijelu izložbeni karakter kako bi djeca upoznala domaće životinje koje rijetko mogu vidjeti u svakodnevici našeg sela.

Kapelci i njihov gosti sudjelovali su u misnom slavlju koje je predvodio  biskup požeški Antun Škvorčević .

Nakon mise položeni s vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika herojima  Domovinskog  rata, a zatim je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća čiji su gosti bili saborski zastupnici Davor Vlaović i  Zdravko Ronko, župan brodsko-posavski Danijel Marušić , načelnici susjednih općina i predstavnici gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Usprkos političkoj krizi na državnoj koja se u mnogočemu osjeti i na lokalnim razinama, unatoč još uvijek teškoj gospodarskoj situaciji i svim izazovima vremena, Općina Nova Kapela, u proteklih je godinu dana ipak uspjela realizirati niz razvojnih projekata na svom području, ukupno vrijednih 6 milijuna kuna. I, reći će Ivan Šmit (HSS), načelnik ove Općine u zapadnom dijelu Brodsko posavske županije – nije to puno, ali nije ni malo, ako se zna da je zbog nefunkcioniranja vertikale s državnom razinom puno toga još na čekanju.

„Mislim tu prije svega na program ruralnog razvoja, za koji Općina Nova Kapela ima pripremljenih projekata u ukupnoj vrijednosti 20 milijuna kuna, ali nemamo kome to kandidirati“, kaže načelnik Šmit, s kojim smo razgovarali u prigodi proslave Dana ove općine.

Najveći projekt – sustav kanalizacije

„Da, ovo je prigoda kad podvlačimo crtu pod sve ono što smo od kolovoza prošle godine do danas napravili u našoj općini, i ističemo ono što je još potrebno učiniti, sve ono što tko, koliko i kome može pomoći, a sve iz istog interesa, a to je bolji životni standard naših mještana, razvitak općine i prije svega ono što je u posljednje vrijeme najveći problem – zadržavanje naših ljudi, napose mladih u ovoj općini“, naglasio je  novokapelački načelnik tijekom svečane sjednice Općinskog vijeća. Od najvećih projekata u općini istaknuo je 3 milijuna kuna vrijedno projektiranje sustava vodoodvodnje (kanalizacijske mreže za sva naselja u općini), što s 2,5 milijuna kuna „pokriva“ Europska unija, 400 tisuća kuna Republika Hrvatska, te sa 100 tisuća kuna Općina Nova Kapela. Načelnik Šmit vjeruje da će projekt kanalizacije biti završen do počeka slijedeće godine.  Nove pješačke staze, (najnovija uz novokapelačko groblje), uređivanje mjesnih domova, postavljanje novih dječjih igrališta … – samo su neki od ostalih projekata koje vrijedi spomenuti, a ništa manje nije važan ni podatak da Općina s 800 tisuća kuna godišnje osigurava skrb za 300 obitelji starih i nemoćnih osoba te da kroz program javnih radova zapošljava 39 žena.

Gradit će se novi dom za stare i nemoćne

„U postupku je i projektiranje objekta novog doma za stare i nemoćne u Novoj Kapeli, za 70 korisnika.  Sjetimo se  samo, prije dvije godine postojeći je starački dom trebao biti zatvoren. Mi to nismo dopustili. Općina je sada osigurala zemljište i  prostorno plansku dokumentaciju a Brodsko posavska županija pak sredstva za projektiranje objekta. Vjerujem da ćemo uskoro, za godinu do dvije, imati novi dom za stare i nemoćne, što  će donijeti i nova zapošljavanja i medicinskih sestara i pomoćnog osoblja“, kaže načelnik Šmit, posebno ističući odličnu suradnju Općine sa Županijom i županom Danijelom Marušićem.

Stočni sajam, a sve manje stoke

 

Poljoprivreda, osobito stočarstvo, u ovom je kraju nekoć bila iznimno razvijeno, a danas je na koljenima. Kroz povijest općina Nova Kapela imala je dva velika stočna sajma, na Matijevo i na blagdan svete Klare. Danas gotovo da i nema krupne stoke, ni goveda, ni konja za tradicionalni robni i stočni sajam, koji je postao samo izložbeni, s gdjekojim pokaznim konjem, telićem, kunićem ili peradi. „Općina nastoji pomoći i poljoprivrednicima i kroz edukacije i kroz konkretne poticajne mjere. Jedna od njih je i umjetno osjemenjivanje krava. Uređujemo i poljske putove, pomažemo našim OPG-ima da dođu do razina gdje se mogu dobiti poticajna sredstva. Nije to nešto što će značajno unaprijediti našu poljoprivredu, ne barem ‘preko noći’, ali će svakako zaustaviti daljnje propadanje dok  ne dođu bolja vremena kojima se još nadamo“, veli načelnik Šmit.

Društveni život u općini Nova Kapela je još na dobroj razini, zahvaljujući ponajprije entuzijazmu i patriotizmu domaćih ljudi koji svoje talente i potencijale dijele kroz šest nogometnih klubova, pet vatrogasnih društava, tri lovačka i  dva ribička društva, dva KUD-a, udruženja umirovljenika, braniteljske udruge, radioamaterizam, školu tambure, paintball klub i još niz brojnih asocijacija i udruga kojima Općina pomaže sukladno raspoloživim mogućnostima. „Činimo sve što možemo da zadržimo mlade u našoj općini, jer, kome ćemo ostaviti u naslijeđe ovu prelijepu i pitomu zemlju i plodove vrijednih ruku naših predaka, ako svi odu u tuđinu“,  pita se Ivan Šmit.

Novi sustav vodoopskrbe još na čekanju

Zastupnik u bivšem sazivu Hrvatskog sabora, Davor Vlaović (HSS) podsjetio je na projekt vodoopskrbe mreže za područje općine Nova Kapela koji je još „na čekanju“, iako su sredstva za njegovu realizaciju osigurana i za koja je on, među ostalim, osobno u Saboru lobirao. „Nadam se da će komunalno poduzeće Davor i Hrvatske vode konačno  krenuti u taj projekt koji znači kvalitetniju opskrbu pitkom vodom za sve mještane općine Nova Kapela“, rekao je Vlaović.

Bogat program proslave Dana općine

Tradicionalni robni i stočni sajam samo je jedan od niza programa kojima je proslavljen Dan općine Nova Kapela i blagdan zaštitnice svete Klare. Služena je sveta misa u  župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima  iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca ispred spomenika na  Mjesnom groblju u Novoj Kapeli. Drugoga dana proslave, u subotu 13. kolovoza održavaju se vježbe vatrogasne mladeži, paintball turnir i utrke konjskih zaprega, a sve završava Pučkom veselicom uz bogatu gastro ponudu besplatnu za  sve  posjetitelje i nastup Tamburaškog sastava Hrvatice i popularni ženski bend Učiteljice.

Može se zaključiti kada načelnik Šmit u sljedećem mandatu realizira sve projekte za koje priprema projektnu dokumentaciju   Nova Kapela će biti općina u kojem će mnogi poželjeti živjeti.

Saborski Zastupnik Davor Vlaović čestitao je Dan općine Nova Kapela i rekao kako je Nova Kapela općina u koju rado dolazi jer se u Općini osjeti zajedništvo i zato je do sada zagovara i pomagao projekte na području Nove Kapele. „U Hrvatskom saboru   zagovaram  razvoj ruralnog prostora jer u njemu živi čovjek kojeg treba uvažavati sa svim potrebama, čovjek je čuvar našeg ruralnog prostora i Domovine.  Moj interes će uvijek biti čovjek, Slavonac, Šokac koji mora živjeti na svojoj djedovini i od svog a rada“ zaključio je Vlaović.

 

 

Ostavi komentar