Stjepana Radić i njegov nauk žive i nakon 88 godina

Objavio 9. kolovoza 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Osmi kolovoza , dan kada svaki Hrvat, domoljub , a posebno svaki HSS-ovac  u tišini i miru izmoli „Oče naš „ i prisjeti se lika i djela Stjepana Radića. To su u ponedjeljak učinili i HSS-ovci Brodsko-posavske  županije polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod biste Stjepana Radića i sudjelovanjem u misnom slavlju u crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Odlomak Svetog pisma u kojem Isus kaže učenicima „Vi ste sol zemlje“  je snažna poruka svima koji odlučuju o životu naroda, a pročitan je na svetoj misi služenoj za Radića.

Stjepan Radić je bio političar koji je  zbog njegovih vizionarskih ideja , domoljublja i ekonomske politike usmjerene ka svakom seljaku i građaninu smetao i zato su ga ubili. Radić je bio „sol zemlje“.

To je uloga koju političari moraju imati i danas jer odlučuju o korištenju prirodnih resursa Hrvatske, donose socijalne politike i predlažu zakone koji će omogućiti mladim ljudima ostanak u hrvatskom ruralnom prostoru koji više ne smije umirati.

„Svake godine HSS  obilježava na ovaj način 8. kolovoza, datum smrti Stjepana Radića, utemeljitelja i stvoritelja HSS-a. Vrijednosti za koje su se zalagali braća Stjepana i Antuna Radić i danas su životne i aktualne, a mi u HSS- u nastojimo voditi tu politiku, želeći graditi stabilan put za Hrvatsku. Želimo graditi sigurnu budućnost s naglaskom na očuvanju  ruralnih prostora, jačanju gospodarstva i proizvodnje domaće hrane, razvoja sela i obiteljskih gospodarstava, turizma i obrazovnih potencijala za napredovanje mladih. I socijalna politika koju su braća Radić među prvima zagovarali neizostavni su dio i novoosnovane Narodne koalicije za koju vjerujem da će  u procesu predstojećih izbora naići na potporu birača. Jer, dosta je ljudima priče i politike, oni očekuju konkretna rješenja, a upravo je to Stjepan Radić i zagovarao za Slavoniju“, rekao je tom prigodom potpredsjednik HSS-a Davor Vlaović.

Uz HSS-ovce činu odavanja počasti Stjepanu Radiću odazvali su se članovi SDP-a, novi HSS-ovi partneri, ali ne i bivši, HDZ. Komentirajući to, Vlaović kaže kako su pozivi za obilježavanje 88. obljetnice smrti Stjepana Radića dobili sve stranke i na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i dosadašnjih godina. „Ovaj datum je  važan za cijelu Hrvatsku, za sve političke stranke, nema veze s izbornom kampanjom, jer se ovaj datum svake godine obilježava na ovaj način. Žao  mi je što neki nisu došli, ali vjerujem da podržavaju obilježavanje obljetnice  Stjepana Radića kao jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. A Stjepan Radič je i hrvatska povijest i hrvatska budućnost“, poručio je Vlaović.

„SDP je uvijek i do sada obilježavao svaki važan datum u hrvatskoj povijesti pa tako i obljetnicu smrti Stjepana Radića, osnivača HSS-a, jer smatramo da je on jedan od najvećih povijesnih ličnosti Hrvatske. Radićev politički i socijalni nauk koji se temeljio na pravednosti, na  brizi o  malom čovjeku, na moralu i časnosti, svima nama i danas treba biti  smjer razvijanja demokratskog  društva“, naglasila je pak  Marta Luc Polanc iz SDP-a, novo lice na političkoj sceni, i kandidatkinja Narodne koalicije za Hrvatski sabor.

I predsjednik Gradske organizacije HSS-a Slavonski Brod dr. Đuro Miškić podsjetio je da se Stjepan Radić posebno  zalagao za pravicu malog čovjeka, za tradicijske i obiteljske vrijednosti, a i to su razlozi, dodao je, zbog kojih je i on danas u HSS-u.

Predsjednica Hrvatskog srca, HSS-ove organizacije žena Klara Šćuka podsjetila je da je upravo Stjepan Radić taj koji je zajedno sa svojom suprugom Marijom, uveo žene u hrvatsku politiku, te da je Hrvatsko srce unutar HSS-a osnovano i prije nego što su žene dobile pravo glasa u Hrvatskoj. „To je nešto što svi trebamo slijediti, jer je velika uloga žena u politici kao i u obitelji. Radićeva je politika svakom čovjeku razumljiva, može ju se lako komentirati i kritizirati. To je možda jedan od razloga  štp je HSS danas možda i najprozivanija stranka, jer svi građani Hrvatske osjete da je Radičevština ono što svi živimo ili bismo htjeli živjeti“, istaknula je Klara Šćuka.

 

 

Brodsko-posavski HSS-ovci su svijeće zapalili kod spomenika Stjepanu Radiću u Novoj Gradiški, Oprisavcima i Starom Petrovom Selu.

Ostavi komentar