Natjecanje orača Brodsko-posavske županije

Objavio 22. srpnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

U petak, 22.07.2016.u Bodovaljcima na imanju Josipa Brkanca, održano je 13. natjecanje orača Brodsko-posavske županije.

Orači su vještinu oranja pokazali u dvije kategorije: s plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Najuspješniji u oranju su bili domaći Dalibor Mahovac  iz Bodovaljaca ravnjacima i  Ivan Karavidović iz Gundinaca s premetnjacima.

Natjecanje su pažljivo pratili brodsko-posavski HSS-ovci Davor Vlaović, Klara Šćuka, Ana Rečić i Marko Sivonjić, mada HSS-ovaca nije nedostajalo niti među natjecateljima.

Posebno zapaženi bili su unuk i djed Dorić iz Svilaja koji su pokazali vrijednosti i važnost čuvanja obitelji koja je temelj čuvanja ruralnog prostora kakav do danas poznajemo : spoj mladost, odgovornosti i iskustva koja živi i radi na jednom gospodarstvu.

HSS je svjestan narušenih gospodarskih tijekova u poljoprivredi od koje i s kojom se teško živi. Slavonci znaju i žele raditi, imaju zemlju koju vole . Jedini nedostatak je kvalitetna poljoprivredna politika koja će sačuvati mala obiteljska gospodarstva, omogućiti život od rada na gospodarstvu i sačuvati život u našim selima.

U HSS-u su svjesni svih godinama nakupljenih problema, ali su isto tako spremni još jednom kao slavonski ratar zasukati rukave dobro preorati njivu kako bi još ove jeseni mogli posijati pšenicu za proizvodnju kruha koji neće imati devet kora.

Ostavi komentar