15. Oriovačke žetvene svečanosti oživjele drevne običaje žetve u Slavoniji

Objavio 27. lipnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Tradicionalnom folklornom manifestacijom, 15. Žetvenim svečanostima u Oriovcu, u nedjelju, 26. lipnja simbolično je označen početak žetve u žitorodnim slavonskim poljima. Već nadaleko poznatu priredbu u organizaciji KUD-a Luka Ilić Oriovčanin opjevali su ove nedjeljne ljetne večeri i kroz stihove bećarca Oriovcu za te svuda zna se, Žetvene te svečanosti krase / Dođi mala kad se žito žanje, kad se ore, ljubit se ne more…!

A bogat cjelovečernji folklorni program počeo je svečanom povorkom gostujućih Kulturno umjetničkih društava koji su pristigli iz Strizivojne, Velimirovca, Košutarice, Petrijevaca, Cernika, Novog Grada, bosanske Posavine; zatim Oriovcu susjednih Brodskog Stupnika i Slavonskog Kobaša te posebni prijatelji Oriovčana, Hrvati Bunjevci iz Subotice, članovi Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Iza folkloraša defilirale su i svečano okićene  konjske zaprege najpoznatijih konjogojaca s područja Brodsko posavske županije.

Spletom izvornih folklornih plesova svoga kraja, običajima i prekrasnim nošnjama folkloraši su brojne goste podsjetili na bogatu tradicijsku baštinu hrvatskog naroda u koju svakako pripadaju i drevni slavonski običaji žetve pšenice i drugih žitarica u ljetno vrijeme. „U ono vrijeme nije bilo kombajna i modernih strojeva k’o danas, žito se kosilo ručno, kosama, već u cik zore, zatim vezalo u snopove i krstove, i potom želo uz pomoć treša i levatora. No, unatoč  teškoj raboti, pjesma je veselih žeteoca orila slavonskim poljima“, podsjeća Antun Vuković, član KUD-a Berislavić iz Novoga Grada.  Snaša Slavica Gašpar iz Strizovojne kaže kako su u žetvi žene imale veliku ulogu, pa i puno posla, od pripreme uzica u rano jutro potrebnih za vezanje snopova pšenice, zatim doručka i ručka koje se nosilo u polje, do rukovetanja za žeteocima i slaganja snoplja, a dakako povele bi i pjesmu: „Žito kosim rubina mi znojna, najljepše je selo Strizivojna / nitko ne zna što su muke teške, dok ne prođe Strizivojnom pješke…“

„Danas je to neka sasvim druga priča, kojoj se mladi mogu samo diviti. Stoga i ove manifestacije imaju značajnu ulogu očuvanja običaja naših starih od svakog zaborava, i to mi u Općini Oriovac itekako potičemo“, naglasio je načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.

„I Brodsko  posavska županija pomaže sve ono što ono što ima zadaću čuvati tradiciju i  kulturu našeg naroda. Nije ovo samo pjesma i ples, ovo je istinsko i pravo domoljublje, jer ako znamo koji su nam korijeni i što je to izvorno naše, uvijek ćemo moći poštivati ituđe“, istaknula je županijska pročelnica Klara Šćuka (HSS).

Predsjednica KUD-a Luka Ilić Oriovčanin Željka Čorak ima razloga za zadovoljstvo. „Jedanaest folklornih društava pokazalo nam je svoje plesove, pjesme i običaje, poslužilo nas je i, Bogu hvala, lijepo vrijeme, stvarno smo sretni. Brojna je i publika u orivačkom parku pratila manifestaciju, a mnogi su uživali i u prikazu konjskih zaprega. Vidjeli smo samo jedan mali dio starih običaja vezanih uz žetvu, koja sada  može službeno i otpočeti, iako  već cijeli protekli tjedan kombajni polako prolaze kroz sela i evo, čekaju nas zlatna polja pšenice i veliki posao“, rekla nam je Željka Čorak.

Nakon folklornog programa zabava u oriovačkom parku nastavljena je uz svirku Tamburaškog sastava Rubato i bogatu gastronomsku ponudu koju su pripremili članovi Športsko ribolovne udruge općine Oriovac.

Tekst i foto: Ivica Vlašić

Ostavi komentar