Braća Radić: Oni su živjeli za Domovinu!

Objavio 10. lipnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Braća Antun i Stjepan Radić istinski su reformisti hrvatske politike. Oni su u središte pozornosti stavljali građanina, seljaka i radnika, koji su temelj svake države.

Stjepan Radić je prvi političar koji je decentralizirao ovlasti i financije u svojoj županiji, kako bi spriječio depopulaciju i iseljavanje mladih ljudi u potrazi za boljim životom.

Stjepan Radić ( ministar prosvjete) zajedno s bratom Antunom imao je cjelovit program obrazovnog sustava, a prema njima obrazovanje nije samo sebi svrhom, obrazovanje nije ideološko dijeljenje Hrvata , obrazovanje je i mora biti u funkciji jačanja gospodarstva od poljoprivrede do industrijske proizvodnje,a u središtu obrazovanja je učenik, onaj koji će sutra upravljati nacionalnim resursima kako bi Hrvatska mogla biti neovisna i mjesto na kojem žele živjeti njeni građani.

Paradigme Radićevog nauka su permanentno ( cjeloživotno) učenje, lokalna samouprava, porezna politika usmjerena na neoporezivanje vitalnih životnih potrepština, jačanje malih poljoprivrednih gospodarstva.

To su razlozi na kojima se temelje svi prijepori današnjih političara, stručnjaka i izgledni pad Vlade te novi izbori koji će Hrvatsko gospodarstvo, u koje se svi zaklinju, unazaditi. To su politike današnjeg HSS-a za koje se nikada neće prestati zalagati.

Antun i Stjepan Radić rođeni su 11.lipnja, tim povodom ŽO i GO Hrvatske seljačke stranke položili su cvijeće i zapalili svijeće kod biste Stjepanu Radiću u Slavonskom Brodu u petak, 10.06.2016.

Stjepan Radić rodio  se 11. lipnja 1871. godine kao deveto dijete siromašnih seljačkih roditelja u selu Trebarjevu Desnom, koje leži na samoj Savi. Njegovi su roditelji imali jedanaestoro djece među kojima i  Antuna,  tri godine starijeg od Stjepana, a rodio se 11. lipnja 1868. godine. Braća Radić, shvaćali su dobro da su u to vrijeme, na početku 20 st., većina stanovništva bili seljaci te da je taj seljak branio i obranio domovinu te sačuvao u svojim zadrugama jezik i kulturu. U narodu se počela buditi svijest da braća Radić, kao istaknuti članovi zajednice, preuzmu glavnu brigu za domovinske, odnosno političke poslove i ustanu protiv tuđinske – mađaronske  i domaće vlasti, te protiv nepravde više, gospodske klase pod zastavom: „Vjera u Boga i seljačka sloga“. Antun i Stjepan Radić osnovali su 1904. godine Hrvatsku pučku seljačku stranku koja se danas zove Hrvatska seljačka stranka, a slijedi misao i ideje braće Radić.

Klara Šćuka

Ostavi komentar