Potpredsjednik HSS-a Davor Vlaović: zbog političke krize izgubit ćemo milijarde eura

Objavio 5. lipnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska seljačka stranka donijela je odluku da se raskinu postojeći sporazumi s Domoljubnom koalicijom zbog neispunjavanja dogovorenih programskih obveza i nekonzultiranja HSS-a prije donošenja ključnih političkih odluka. No, kao stranka spremni smo sjesti za stol s političkim partnerima, analizirati dosadašnje propuste i definirati nove sporazume – potvrdio nam je saborski zastupnik HSS-a i potpredsjednik te stranke Davor Vlaović.

Demantirao je medijske navode da HSS nije znao za odluku o imenovanju ustavnih sudaca. „HSS je informiran o načinu i modelu izbora i kandidatima za ustavne suce. Pozdravili smo donesene odluke, jer smo stava da se nismo smjeli dovesti i u ustavnu krizu. Dugi niz godina nismo mogli izabrati ustavne suce jer se politika nije mogla dogovoriti. Rezultat sadašnjeg konačnog političkog dogovora, iako ni to nije idealno, je da imamo Ustavni sud koji normalno i neovisno može funkcionirati”, kazao je Vlaović.

Na pitanje što onda koalicijski partneri, dakle HDZ, nisu ispoštovali u sporazumu s HSS-om, Vlaović navodi da se to ponajviše tiče resora poljoprivrede. „HSS je inzistirao na reguliranju tržišta poljoprivrednih proizvoda i redefiniranju zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu. Najveći prigovor je što se državna poljoprivredna zemljišta i dalje dodjeljuju po upitnim kriterijima i još uvijek prema zakonu Tihomira Jakovine. Što je i s programom ruralnog razvoja? HSS je jasno rekao i da je protiv svake prodaje državne imovine, a prodan je Končar bez konzultacija s HSS-om. Naša europarlamentarka Marijana Petir inzistirala je na informiranju hrvatskih branitelja o popisu branitelja koji su na tjeralici Srbije; ništa ni od toga nije učinjeno, a da ne govorimo o potpunom ignoriranju HSS-a prilikom odluka o imenovanjima na pozicije u Vladi i u državnim institucijama“, pojašnjava Vlaović.

Izrazio je nadu de će se što prije dogovoriti s HDZ-om o nastavku suradnje, jer, kako je rekao, „Hrvatska hitno treba stabilnu vladu bez koje ne možemo efektno djelovati na povlačenju sredstava iz EU fondova niti pomoći našim proizvođačima da apliciraju svoje projekte na natječaje i da se razviju kako bi bili tržišno orijentirani i konkurentni, jer naši građani ne mogu i ne smiju biti taoci ovakve situacije“.

Na pitanje što očekuje – hoće li doći do preslagivanja, do opoziva premijera i novih izbora, Vlaović opet upozorava na negativne ekonomske posljedice za Hrvatsku zbog nestabilne političke situacije u državi. „Najveći do naših građana zagovara izvanredne izbore, i to ankete i potvrđuju. Rekao bih da bi to u političkom smislu možda i bilo najbolje, ali ne i u onom ekonomskom. To bi bio strašan teret,  što znači zaostajanje još godinu dana bez povlačenja  sredstava iz EU fondova, negdje oko 15 milijardi eura nam je raspolaganju, plus anuiteti kredita koji dolaze na naplatu, a koji zbog pada kreditnog rejtinga neće biti 12 milijardi nego 15 do 16 milijardi. Mi tu već u startu gubimo milijardu do dvije milijarde kuna. Mislim da svi oni koji su isprovocirali ovo stanje da se mora ići u nove izbore moraju odgovarati i nadam se da će ih birači zbog toga i kazniti.

Saborski zastupnik Davor Vlaović nije želio komentirati afere koje se vežu za Tomislava Karamarka i treba li on zbog svega podnijeti ostavku, no osobno smatra da „ne može jedan čovjek biti kriv za sve i da tu ima puno toga.  Ne bih prejudicirao odluke institucija dok se iste ne donesu, odnosno dok ne sjednemo i razgovaramo što i kako dalje“, zaključuje.

Ivica Vlašić

Ostavi komentar