Regionalna samouprava ne treba preustroj nego decentralizaciju

Objavio 28. svibnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Općina Cernik je izvrstan primjer općine koja skrbi za građane u svim segmentima življenja od brige za radna mjesta kroz proizvodne djelatnosti i turizam do nadgradnje u obliku obrazovanja, zdravstva i kulture.

Saborski  zastupnik Davor Vlaović uz čestitku za Dan općine na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća govorio je ulozi saborskih zastupnika u donošenju zakonodavnog okvira koji se odnosi na očuvanje svih, urbanih i ruralnih, područja Republike Hrvatske.

Općina Cernik je uspješna općina, a projekti geodetske izmjere, izgradnje komunalne infrastrukture, izgradnje turističkih kapaciteta, učeničkog  hostela i drugih projekata važnih za očuvanje života ne bi bilo da općina Cernik kao općina ne egzistira od 1993. život u tom području bio puno drugačiji i za život modernog čovjek a manje prihvatljiv.

Danas postoje mnogi koji zagovaraju teritorijalni preustroj i predlažu ukidanje općina, gradova i županija  što nije dobro. To predlažu oni koji  ne znaju što znači živjeti na selu , jer nikada nisu živjeli, izvan užeg središta velikog grada, koji nisu više od nekoliko sati  živjeli u nekom od naših sela. Dokle god takvi budu odlučivali naša, do prije tridesetak godina bogata slavonska sela će opustjeti. U Brodsko-posavskojžupani je prilikom zadnjeg popisa stanovnika bilo 14.000 stanovnika manje , a u osnovne škole u Županiji je 2015. upisano  480 djece manje.

Iseljavanje iz Slavonije moramo zaustaviti!

Te probleme može i mora rješavati država pozitivnom zakonskom regulativom koja će omogućiti jedinicama lokalne i regionalne samouprave fiskalnu  neovisnost i financijsku samostalnost.  Ona  je moguća pravednijom raspodjelom poreza koje svaki zaposleni građanin i svaki građanin potrošač kruha, šećera ili cipela uplaćuje u državni proračun. Nužno je barem dio poreza vratiti na mjesto odakle su uplaćeni. To će omogućiti načelnicima općina , gradonačelnicima i županima stvaranje uvjeta za jačanje gospodarstva  i stvaranje uvjeta za život svim građanima Hrvatske. Ovog trenutka se jedva pet post uplaćenih sredstava vraća samoupravi. U takvim uvjetima teško je biti načelnik ili župan od kojeg se očekuje gospodarski rast, organizirani obrazovni sustav, dostupna zdravstvena zaštita  i čuvanje tradicijskih vrijednosti radom  udruga.

Vlaović je u razgovoru napomenuo kako je potvrdu za svoje stavove i način razmišljanja dobio i na prošli vikend održanoj IMR Conference  koja se održava kao rezultat suradnje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku – Poslijediplomskih studija Management i Pforzheim University, Business School, kao organizatora u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske u Opatiji.

Gosti i izlagači na  Konferencije bili su župani hrvatskih županija koji su zaključili :“ Županije imaju resurse , intelektualni potencijal i mogućnosti; uz odgovarajuće ovlasti i financije spremne su i sposobne preuzeti poslove središnje države, na zadovoljstvo i korist svih građana RH.“

Na Konferenciji, baš kao i na Svečanoj sjednici općine Cernik Vlaović je govorio o potencijalima koje županije imaju u vidu ljudskih resursa, organizacijske infrastrukture i iskustva u provođenju svih tipova projekata samo im treba dati priliku, a ne poreznim reformama dovesti do bankrota.

Rješenje za Slavoniju, Liku ili otoke je decentralizacija odlučivanja i fiskalna decentralizacija koju mogu provoditi samo oni rođeni u prostoru za koji donose odluke.

Ostavi komentar