HSS-ova tribina „ Uloga žene jučer, danas sutra“ o ulozi i doprinosu žena u društveno-političkim procesima

Objavio 11. svibnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Uloga žena u današnjem modernom društvu itekako je važna, ne samo kao temelja svake obitelji, nego i u politici i svim društvenim procesima. Žene su oduvijek i kroz povijest imale važnu ulogu u svim segmentima društva, posebno u 1. svjetskom ratu, kada je njihov doprinos bio iznimno važan. O tim temama razgovaralo se na sinoć održanoj tribini koju su GO HSS-a i Hrvatsko srce organizirali u povodu nadolazećeg Svjetskog dana obitelji (15. svibnja). Sve prisutne na početku je pozdravio dr. Đuro Miškić, predsjednik GO HSS-a.

Prvi dio tematskog predavanja bio je vezan uz doprinos i ulogu žena u 1. svjetskom ratu. „Povod za to je obilježavanje 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata, čije je obilježavanje počelo prošle godine, a obilježava se i ove. U 1. svjetskom ratu promijenio se i status žene.One su radile u industrijskim zonama – u tvornicama, rukovale su opasnim strojevima,brinule su da prehrane obitelji i preuzele inicijativu koje su do tada imali muškarci. Brojni su primjeri žena koje su vlastitim angažmanima činile da tradicionalne podjele muško-ženskih uloga konačno budu dovedene u pitanje. U 1. svjetskom ratu stradalo je 17 posto muške populacije u Hrvatskoj i žene su jednostavno bile prisiljene nastaviti se brinuti  o obitelji, ali i svim poslovima koje su do tada obavljali muškarci“.- dodao je Ilija Maoduš, publicist, čije je predavanje izazvalo brojna pitanja i raspravu.

Iako je u suvremenom društvu, ostvaren značajan napredak u emancipaciji žena, u svim područjima i na svim prostorima, ipak je ostalo još puno prostora gdje se žena nalaze u neravnopravnom , ugroženom pa i u potpuno nehumanom položaju. Brojna tradicionalna i patrijarhalna društva i dalje ustraju u  težnji da žena ostane „zarobljena“u privatnosti obitelji, vezana za kuću i djecu, daleko od javnosti, a posebno uključivanja u politiku. Žene se danas u izuzetno malom broju aktivno uključuju u društveno-političke procese, a pokazatelj je i broj zastupnica u Hrvatskom saboru, koji je daleko ispod razine zadovoljavajućeg.“ – dodala je Klara Šćuka, političarka koja se  u politiku i HSS aktivno uključila još u studentskim danima.

U poslovnom okružju i  tvrtkama izuzetno je mali udio žena, dok su s druge strane žene sve obrazovanije, pokazuju najnovija istraživanja.

Moderna demokracija nezamisliva je ako ne uključuje ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u procesima odlučivanja u javnom i političkom životu.

Nedovoljan broj žena u parlamentima očit je u gotovo svim zemljama svijeta, ne samo u Hrvatsko. U Saboru je trenutačno 20 posto žena, što je manji postotak u odnosu na prethodne izbore, a izuzetno je mali broj žena u županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima.

Zaključak tribine je kako je nužno motivirati što veći broj žena u Hrvatskoj da se kandidiraju i uključe u politiku.Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne može se očekivati ni ravnopravnost u drugim područjima života, a samim time niti ostvarenje stvarne ravnopravnosti spolova.

Ostavi komentar