Obilježen Dan općine Dragalić

Objavio 2. svibnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

02. svibnja , dan kada je oslobođena zapadna Slavonija

Danas je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, prisjećanjem na poginula branitelje i Svetom Misom obilježen Dan općine Dragalić, općine koja je 02. svibnja 1995. vraćena u okrilje  Domovine Hrvatske.

Načelnik općine Zvonimir Karlik , ponosno, jer je načelnik općine u kojoj je rođen i tužno jer se sve manje djece rađa u njoj govorio je o uspjesima, željama i projektima koje je administracija  ili nebriga središnje vlasti blokirala, a koji su preduvjet za ostanak mladih u Dragaliću i ostalim općinskim naseljima.

Uvjete slične uvjetima koje imaju mladi u urbanim sredinama općina će moći pružiti završetkom projekta kanalizacije i izgradnjom školske sportske dvorane. Njima je u svom izvješću ključno mjesto dao načelnik Karlik.

Gosti su u Dragaliću bili Saborski zastupnik i predsjednik HSS-a ŽO Brodsko-posavske Davor Vlaović, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija, glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić, načelnici susjednih  općina, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb u BPŽ Klara Šćuka i svi oni koji su imali potrebu stanovnicima općine reći svojim dolaskom „ Vi ste najveća vrijednost jer  prostor bez čovjeka koji živi u njemu nije prepoznatljiv i nema opstojnosti.“

U ime načelnika prisutne je pozdravio načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit koji je potaknut poviješću Općine rekao: „U Domovinskom ratu, braneći Domovinu poginuli su deseci mladića, a depopulacijom: iseljavanjem i umiranjem  naša sela ostaju bez tisuća mladih. Radimo zajedno , naš zadatak je stvoriti preduvjete kako bismo vratili život ruralnom prostoru.“

Prisutne su pozdravili Ilija Ćorić i Mario Turalija te saborski zastupnik , potpredsjednik HSS-a  i predsjednik ŽO HSS-a Davor Vlaović koji je rekao : “Nezadovoljni smo pristupom informacijama, komunikacijom lokalne  i središnje vlasti, nezadovoljni smo transferom sredstava , a rezultat je loš i nekvalitetan život u Slavoniji, u Dragaliću što rezultira iseljavanjem mladih i bez perspektivnošću. Zato su sve oči uprte prema Vladi i Hrvatskom saboru. U Saboru ću uvijek iznijeti sve naše zajedničke probleme i lobirati za zajedničke , za vaše projekte”.

Što nam je činiti?

Ne smijemo šutjeti, dobro je da su i danas načelnici glasni i govore o problemima svojih lokalnih zajednica koje moraju opstati i ostati radi stanovnika koji u njima žive. Općine imaju ideje, projekte i ljudske potencijale što je dobro. Nije dobra centralizirana država kakvu danas imamo. Nužno je Hrvatsku decentralizirati, ali ne samo administrativno i alokacijom odgovornosti , Hrvatska mora biti fiskalno decentralizirana sa supsidijarnim odlučivanjem o investicijama. Regionalizacija Hrvatske  nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima.

Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za hrvatski narod, a to nam se baš dogodilo na projektu vodovoda zapadne Slavonije.“ zaključio je Vlaović.

U Dragaliću se danas osjetio pobjednički duh, kojega nisu ubile niti teške ratne godine pod srpskom okupacijom, a nije ga uništila niti recesija koja je nadaju se iza njih, sigurni su da koliko god bilo teško moraju i mogu  naprijed.

 

Ostavi komentar