U Bošnjacima održana Programska skupština organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce”

Objavio 16. travnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Vukovarsko-srijemska županija i slavonsko mjesto Bošnjaci bili su domaćini Glavne programske skupštine Organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce”. Skupština je tematski bila posvećena počasnoj predsjednici Hrvatske seljačke stranke i asocijacije žena HSS.-a Nedi Prpić Gamiršek, preminuloj 28. listopada prošle godine.

Izvješće o radu u protekloj godiniji podnijela je Marija Ledinski Ledić, predsjednica Hrvatskog srca, koja se kratko dotaknula i programa rada u narednom razdoblju.

Dotaknula se i održane Izborne skupštine žena Europske pučke stranke čije su članice Hrvatsko srce već dugi niz godina.  Dodala je kako je prošle godine vrlo uspješno organizirano  9. hodočašće Hrvatskog srca u Molve, ali istaknula i sudjelovanje na 10. hodočašću u Mariju Bistricu. Organizirana je i tribina o Mariji Radić u Daruvaru, a posebno je pohvaljena činjenica kako je, zahvaljujući upornosti članica Hrvatskog srca Zagreb dobio ulicu nazvanu po Mariji Radić. Tijekom godine Hrvatsko srce organiziralo je niz seminara i edukacija o raznim temama.

Tijekom Programske skupštine iskazano je nezadovoljstvo ukupnim udjelom žena u tijelima stranke. Naime, od ukupno 201 kandidata samo je 37 žena (17,4%), što je daleko od zadovoljavajućeg, ali je ujedno i pokazatelj trenutne percepcije žena u politici općenito, dodala je predsjednica.

Skup su pozdravili Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci, Zdravko Kelić, predsjednik HSS-a Vukovarsko-srijemske županije,Marija Kukić, predsjednica Organizacije mladih, Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS-a te Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS-a i izaslanik predsjednika Kreše Beljaka, koji zbog obveza nije bio u mogućnosti nazočiti događanju. Delegatkinje su pozdravile i Martinu Jantol, zamjenicu ministra turizma HSS-ovku koja je pronašla vremena i  došla dati potporu ženama HSS-a.

Ono što je posebno privuklo pažnju je izlaganje Klare Šćuke, predsjednice Hrvatskog srca Brodsko-posavske županije koja se osvrnula na trenutnu zabrinjavajuću situaciju u hrvatskom zdravstvu te ponudila konkretna rješenja i zaključke.

Zadatak javne vlasti i javne uprave je svim građanima osigurati cjelovitu zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Javna vlast mora biti u funkciji građana.

Danas imamo devastirani ruralni prostor  u kojem nedostaju zdravstvene ambulante, škole  i poštanski uredi, broj liječnika je sve manji jer liječnici koji su završili obrazovanje na hrvatskom fakultetima odlaze u EU, danas je samo u Njemačkoj 3000 naših doktora medicine  s licencama.

Zdravstvo mora počivati na temeljima solidarnost, a solidarno moraju biti baš svi : liječnici koji će raditi u ruralnom prostoru, učitelji koji će obrazovati osnovnoškolce u svakom selu i svi mi građani koji ćemo uvažavati njihov trud.

Zdravstveni sustav mora ostati solidaran i dostupan svim građanima. Nedopustivo je povećanje participacije u troškovima liječenja do 3000 kn građanima Hrvatske koji rade za toliku bruto plaću. Svi moramo imati kruh svagdašnji“.-dodala je Šćuka i nastavila kako bi Programska skupština trebala usvojiti i predložiti sljedeće zaključke:

  • Zdravstvena zaštita mora biti dostupna i teritorijalno pokrivena
  • Socijalna prava iz zdravstvenog osiguranja ne smiju se mijenjati i moraju ostati barem na dosadašnjoj razini bez povećanja participacije u troškovima liječenja.
  • Zakonodavstvom i poboljšanjem  statusa liječnika nužno urediti ostanak mladih liječnika u Hrvatskoj

Šćuka je izlaganje zaključila kako solidarnošću i stvaranjem uvjeta za život svakog Hrvata pokazujmo ljubav prema Domovini.

Posebnu pažnju delegatkinja i gostiju privuklo je vrlo dirljiva prezentacija posvećena životu i radu počasne predsjednice Hrvatske seljačke stranke i asocijacije žena HSS.-a Nedi Prpić Gamiršek. Skupštini je nazočiilo 300-tinjak delegatkinja iz gotovo cijele Hrvatske.

Organizacija “Hrvatsko srce”  osnovana je 20-ih godina prošlog stoljeća, a osnovala ju je Marija Radić. 1998. godine “Hrvatsko srce” ponovno je aktivirano. Organizacija kroz žensku populaciju promovira interes stranke te se zalaže za bolji položaj žena u društvu. Neka od područja interesa i djelovanja su ravnopravnost spolova, ljudska prava, edukacija žena za politički rad, zaštita zdravlja, materinstva, doma i obitelji, zaštita tradicije, te očuvanje narodnog stvaralaštva i običaja.

sr2

Ostavi komentar