„Bolesti štitnjače“ – predavanje u organizaciji GO HSS-a u povodu Svjetskog dana zdravlja

Objavio 5. travnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Nevidljiva, podmukla bolest koja se prikrada danima, tjednima, mjesecima i godinama. To je, ukratko, najbolji opis bilo koje od bolesti štitnjače, a broj oboljelih je u velikom porastu. Bolesti i poremećaji štitnjače pristuni su i u muškoj i ženskoj populaciji – moglo se čuti tijekom predavanje koje je u povodu Svjetskog dana zdravlja organizirala Gradska organizacija HSS-a. Predavanje je održala doc. dr.sc. Blaženka Miškić, spec. endokrinolog i dijabetolog, koja je naglasila kako je vrlo važno simptome bolesti otkriti u što ranijoj fazi.

Prepune stranačke prostorije dokaz su kako teme vezane uz zdravstvenu edukaciju uveliko pobuđuju zanimanje građana, jer osim članova stranke, predavanju se odazvao i veliki broj građana.

Živimo brzo, stresno, ne hranimo se kvalitetno, malo se krećemo što samo pogoduje razvoju bolesti štitnjače, ali i dijabetesa koji je ujedno i tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od raznih bolesti i poremećaja u radu štitnjače danas u svijetu boluje ili se od bolesti liječi oko 250 milijuna ljudi.“. – dodala je doc. Blaženka Miškić.

Svjetska zdravstvena organizacija 1950. godine donijela  rezoluciju kojom se 7. travnja diljem svijeta obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Tim povodom i mi u GO HSS-a odlučili smo organizirati ovo predavanje. No, HSS tijekom cijele godine raznim aktivnostima usmjerenim ka prevenciji bolesti, pokušava staviti naglasak na činjenicu koliko je zdravlje važno“- naglasio je prim. Đuro Miškić, predsjednik GO HSS-a.

Predavanu se odazvao i saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović koji je naglasio kako ga raduju ovakva događanja i aktivnosti.

Koristim ovu priliku da pozovem sve da se odazivaju na preventivne preglede koje provodi Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja i koriste organizirane mogućnosti kako bi se edukcirali i u ranoj fazi dijagnosticirali eventualnu bolest. Ono za što se HSS zalaže je to da zdravstvena zaštita svakom pacijentu bude dostupna, pacijent uvijek mora biti na prvom mjestu. Nadamo se kako će se kroz sanaciju zdravstvenih ustanova te vraćanja osnivačkih prava županijama, prije toga riješiti dugovi kako oni ne bi išli na teret regionalne samouprave.Time ćemo povećati razinu kvalitete zdravstvene usluge, omogućiti bržu dijagnostiku, smanjiti liste čekanja i povećati učinkovitost“.- dodao je Vlaović

Danas je aktualna europska politika koju trebamo slijediti – Zdravlje za sve s naglaskom na prevenciju, a to je ono što mi u HSS-u zapravo i činimo – educirati, ne samo članove stranke, nego i sve zainteresirane građane Slavonskog Broda. Upravo je to jedan od najučinkovitijih oblika prevencije, a samo prevencijom smanjit ćemo i naša izdvajanja za zdravstvo i biti zdravija nacija“- dodala je Klara Šćuka, predsjednica Hrvatskog srca Brodsko-posavske županije i dopredsjednica ŽO HSS-a.

Nakon predavanja, doc. Blaženki Miškić upućeno je niz pitanja, što samo pokazuje kako je građanima važno imati pouzdanu i točnu informaciju koja često puta može spasiti život. Osim najčešćih bolesti i poremećaja u radu štitnjače, doc. Miškić dotaknula se i tema poput učestalosti, dijagnostike, mogućnosti liječenja, ali i mogućnosti prevencije.

Poremećaji u radu štitnjače danas su drugi po redu endokrini problem po učestalosti, nakon dijabetesa.

Ostavi komentar