Obnavljamo tradiciju za blagdan Cvjetnice

Objavio 20. ožujka 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Kada je Isus jašući na magarcu ulazio u Jeruzalem, kršćani su ga u znak dobrodošlice kličući pozdravljali bacajući mu pod noge i na cestu grančice palme. U našim krajevima se u znak sjećanja na taj događaj na Cvjetnu nedjelju na blagoslov u crkvu donose i sve ono što  u proljeće počinje cvjetati. To su grančice drijenka, lijeske, češljugovine, vrbe ( maca) trnina …… Tako blagoslovljene grančice donose se kući koje postaju svojevrsni čuvari obiteljskih domova. Pupovi drijenka koriste se kao dio svečanog obiteljskog Uskrsnog doručka. U slučaju teške bolesti, vremenskih nepogoda, grančice se spaljuju, čiji dim treba otjerati sve zlo koje se može dogoditi našoj kršćanskoj obitelji“. – tako kaže tradicija.

Poštujući tradiciju GO HSS-a i “Hrvatsko srce” pripremili su i vrijednim rukama izradili oko 100-tinjak cvjetnih aranžmana od gore navedenih cvjetnih materijala. Dar je to našim građanima koje smo i više nego ugodno iznenadili uoči svete mise u Crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Buketići su bili naš poklon, a svaki građanin svoj dobrotvorni prilog mogao je dati tijekom mise ili kao dar siromašnima u Franjevačkom samostanu.

Tradicionalna je to akcija koju HSS i “Hrvatskog srca”u Slavonskom Brodu koju njegujemo godinama, a tako će biti i u budućnosti. Naše vrijednosti, kulturu i tradiciju moramo njegovati i čuvati, jer to je temelj i odraz identiteta svakog naroda, a HSS je poznat kao čuvatelj istinskih vrijednosti hrvatskog naroda. Posebno smo ponosni na našu slavonsku tradiciju, koja je u nama i koja bi trebala biti sastavni dio života svakog stanovnika naše lijepe Slavonije“.- dodala je Klara Šćuka, predsjednica “Hrvatskog srca” Brodsko-posavske županije.

Ostavi komentar