HSS dao potporu akciji Dan narcisa

Objavio 19. ožujka 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Istodobno s više od 40 gradova diljem Hrvatske, i u Slavonskom Brodu u subotu 19. ožujka  održana je humanitarna akcija Dan narcisa – dan borbe protiv raka dojke. Humanitarnu prodaju cvjetova narcisa na dva su štanda u gradu, na Tržnici i trgu Cipeliću, organizirala Liga protiv raka Brodsko-posavske županije i Udruga Nada.

HSS Slavonskog Broda i “Hrvatsko srce” i ovoga puta dali su nesebičnu potporu zdravstveno-preventivnoj akciji te kupnjom narcisa dali svoj doprinos dobrotvornoj akciji čija su sredstva usmjerena za sve preventivne programe ranog otkrivanja raka dojke, a dio sredstava će se usmjeriti za kupovinu vrlo skupog aparata za intraoperativno zračenje. Riječ je o jednokratnom postupku zračenja koji znatno olakšava proces liječenja.

Karcinom dojke je po učestalosti na prvom mjestu u Hrvatskoj. Godišnje se razboli oko 2000 žena, a umre njih više od 800 pa je cilj ovakvih humanitarnih akcija više nego jasan. Nažalost,  broj oboljelih i stopa mortaliteta u stalnom su porastu, a istodobno odaziv žena na preventivne preglede je manji od polovičnog.

Dajemo punu potporu ovoj akciji, ali općenito redovito smo na svim sličnim akcijama koje svakako treba podržati.  Hrvatsko srce HSS-a čini žene, a solidarizirajući se sa ženama operiranim od raka dojke, stavljamo zapravo naglasak kako se svaka žena treba brinuti o svome zdravlju, prije svega razmišljati preventivno”.- dodala je Marija Maoduš iz slavonskobrodskog “Hrvatskog srca”.

Inače, u Nacionalni program otkrivanja raka dojke uključene su žene u dobi od 50. do 69. godine života, a program se provodi već devet godina zaredom. Obavlja se u ciklusima od po dvije godine, a za to vrijeme žene na kućne adrese dobivaju pozive za mamografsko snimanje. Cilj je provođenja ovih programa je otkriti karcinom dojke u što ranijoj fazi kako bi mogućnost izlječenja i kvaliteta života bili daleko veći.

 

Ostavi komentar