HSS će podržati prijedlog proračuna, Vlaović ukazao na goruće probleme

Objavio 15. ožujka 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Premijer Tihomir Orešković predstavio je u utorak Hrvatskom saboru prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna, poručivši kako je riječ o prijelomnoj godini, u kojoj Hrvatska mora iskoristiti posljednju priliku za rješavanje nagomilanih problema.

U ime Kluba HSS- HDS  danas su u Hrvatskom saboru govorili prof. dr.sc. Goran Dodig i Davor Vlaović. Tom prigodom HSS-ov zastupnik Vlaović dodao je kako je predloženi proračun prihvatljiv jer donosi smanjenje deficita, usmjeren je ka gospodarstvu naročito malom gospodarstvu i obrtu, osigurana su sredstva za sufinanciranje projekata kojima će se povlačiti sredstva iz EU fondova, jačati gospodarstvo i zapošljavanje.

Vlaović je naglasio kako u lokalnoj i regionalnoj samoupravi postoje ljudski resursi koji mogu pratiti natječaje i pripremati projekte, nužno je jedino poboljšati komunikaciju između ministarstava i lokalne samouprave koja u mandatu prošle Vlade nije postojala.

Kako bi se cijela Hrvatska ravnomjerno razvijala nužno je usuglasiti stanje razvijenosti pojedinih dijelova Hrvatske i županijama koje su manje razvijene ( ispod 75 % indeksa razvijenosti) pravilno izračunati iznos potpore iz Državnog proračuna sukladno stopi razvijenosti i potaknuti razvoj manje razvijenih, ratom stradalih područja kao što je Slavonija. Nastavak projekta energetske obnove je nužan kao i ubrzanje plaćanja prema izvođačima radova kako bi se pomoglo građevinskom sektor“. – dodao je Vlaović.

Tijekom izlaganja Vlaović je pozdravio povećanje proračuna za poljoprivredu i pozvao nadležne na što skoriju isplatu poticaja poljoprivrednicima što će im povećati likvidnost.

Zrak u Slavonskom Brodu je onečišćen, a zdravlje ljudi ugroženo,  zato je nužno nastaviti projekte koji su u tijeku i usuglasiti provođenje projekta „Praćenje pobola stanovništva u Slavonskom Brodu“ između Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zdravlja. Nužno je pronaći pravi i provediv model sanacije bolnica. Sanacija ne može i ne sije pasti na teret županijskih proračuna, a same bolnice su u većim gubicima nego u trenutku kada su ušle u sanaciju. Brodska bolnica ovog trenutka ima gubitak od 102 milijuna kn. što je gotovo 4 puta više u odnosu na 2012.“.- dodao je Vlaović.
Pozvao je na kraju na povećanje upisnih kvota na Medicinskom fakultetu kako bi se osiguralo popunjavanje Mreže javne zdravstvene službe i osigurala teritorijalna pokrivenost zdravstvene zaštite.

Ostavi komentar