Hrvatsko srce: pokretačka snaga žena za jači i bolji HSS

Objavio 16. veljače 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Žene članice Hrvatske seljačke stranke okupljene u organizaciji Hrvatsko srce Brodsko posavske županije održale su u ponedjeljak, 15. veljače u mjesnom domu u Ruščici (općina Klakar) redovitu godišnji programsku ili izvještajnu skupštinu, te tom prigodom odaslale javnosti znakovitu poruku: žene su istinska pokretačka snaga u HSS-u i samo s njima ta stranka ima svjetlu budućnost.

Ruku na srce, u 2015. godini, kao ni ranijih godina, ni jedna akcija HSS-a nije prošla bez aktivnog sudjelovanja žena, pa ni kampanja za parlamentarne izbore. I, kako je naglasila predsjednica Hrvatskog srca,Klara Šćuka, tako će biti i u 2016. „Sve što smo do sada postigle u HSS-u, zaslužile smo. Nismo nezadovoljne postignutim rezultatom na izborima, jer, dobile smo našeg saborskog zastupnika Davora Vlaovića i to nam je motiv da nastavimo dalje raditi još bolje i jače. Na tragu svega što smo radile u 2015, a bilo je puno toga, nastavit ćemo i u 2016. godini, vođeni prije svega naukom braće Radić, tradicijom hrvatskog naroda i istinskim vrijednostima obitelji koja je za nas temelj svakog društva.“, istaknula je Klara Šćuka.

Uz očuvanje tradicije i baštine predaka kroz kreativan rad, i ove godine Hrvatsko srce planira potencirati zajedništvo i druženje svojih članica organizacijom hodočašća i edukativnih putovanja. Jer, upravo edukacijom o politici i komunikaciji žele privući što veći broj djevojaka i žena koje bi bile zainteresirane za političko djelovanje. Posebnu pozornost posvetit će radu na projektima za ruralni razvoj i iste kandidirati na državne i europske natječaje, za što imaju potporu svoje europarlamentarke Marijane Petir, koja je ženama HSS-a omogućila priliku da kažu kako one doživljavaju hrvatsku politiku i u Bruxellesu.

„Naravno, nitko u HSS-u u ovom trenutku nije u potpunosti zadovoljan stanjem i rejtingom stranke na državnoj razini, ali mislim da smo mi članovi i članice oni koji činimo HSS, koji stranci mogu donijeti promjene na bolje. Jer, HSS nije samo politička stranka, HSS je u našem hrvatskom narodu, osobito u Slavoniji – način življenja.“, naglasila je Šćuka te dodala da stranci treba onakvo vodstvo koje će biti spremno uvažavati svakog HSS-ovca.

Bezuvjetnu podršku radu žena okupljenima u Hrvatskom srcu davao je te isto obećao i nadalje predsjednik ŽO HSS-a i odnedavna saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je na programskoj skupštini u Ruščici otvoreno priznao da bez žena HSS u 5. izbornoj jedinici ne bi postigao dobar rezultat na parlamentarnim izborima. „Ponosan sam na članice Hrvatskog srca, na više od 700 žena članica HSS-a. Gdje su žene aktivne, tu su organizacije stranaka bolje. HSS Brodsko posavske županije je zahvaljujući ponajviše ženama jedna od najjačih u Hrvatskoj i najjača organizacija stranke u Slavoniji i želimo još više žena uključiti u stranku“, rekao je Vlaović.

Iskoristili smo prigodu pitati ga za impresije na atmosferu u Hrvatskom saboru, što je prokomentirao izražavanjem žaljenja što se retorika za sad i dalje svodi na bivše sustave, fašiste, antifašiste. „Naravno da je povijest važna, ali ovakve mučne rasprave o nečemu što je bilo prije 60 godina neće donijeti ništa novoga što hrvatski narod očekuje u smislu ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske, za što se mi u HSS-u osobito zalažemo. Cjelokupna politika Vlade i nas u Saboru mora biti orijentirana na snažni gospodarski razvoj osobito s naglaskom na sustavno svih ovih godina zapostavljanu Slavoniju, na oživljavanje poljoprivrede i ruralnog prostota, na proizvodnu hrane i jačanje OPG-ova. Osobito su nam važne mjere ruralnog razvoja, pomoć malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima i za to ću se osobno najviše založiti za saborskom govornicom. Kad je riječ o strateškim projektima razvoja za očekujemo i inzistirat ću na suglasju i zajedničkoj borbi za iste svih zastupnika iz naše 5. izborne jedinice.“, poručio je Vlaović, podsjećajući da je HSS zajedno s HDS-om osnovao i klub zastupnika.

Komentirajući slab rejting HSS-a na državnoj razini, istaknuo je da broj dobivenih preferencijalnih glasova na izborima (više od 36 tisuća, što je izuzev HDZ-a najviše od svih drugih stranaka partnera u Domoljubnoj koaliciji) najbolje govori o rejtingu stranke. Unatoč svemu, optimistično gleda na budućnost i nakon skorašnjih unutarstranačkih izbora očekuje jači i bolji HSS. Davor Vlaović je inače jedan od kandidata za potpredsjednika stranke na državnoj razini, a na upit novinara, nije precizirao koga će od tri kandidata podržati za predsjednika Hrvatske seljačke stranke.

Dodajmo ovome da su izabrane i izaslanice iz brodsko posavske organizacije za nacionalnu programsku skupštinu Hrvatskog srca koja će se održati u travnju u Vinkovcima.
Predložene kandidatkinje izabrane su većinom glasova članica skupštine, a podršku u tome iskazali su im i gosti: već spomenuti saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović, te predsjednici općinskih organizacija HSS-a Nove Kapele Ivan Šmit i Okučana Mario Bokulić.

Ostavi komentar