Preminuo Josip Friščić, bivši predsjednik HSS-a

Objavio 24. siječnja 2016. Nekategorizirano 2 komentara

Bivši predsjednik HSS-a Josip Friščić borbu s bolešću izgubio je noćas u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

Josip Friščić, nekadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije preminuo je u subotu navečer nakon duge i teške bolesti u 67. godini.

Rođen je 15. kolovoza 1949. godine u Subotici Podravskoj. Osnovnu školu završio je u Rasinji, a srednjoškolsko obrazovanje u Koprivnici. Diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Zajednici za financiranje osnovnog školstva Općine Koprivnica zapošljava se 1971. Početkom Domovinskog rata, 1991. godine, postaje član Kriznog stožera Općine Koprivnica te vodi poslove vezane za funkcioniranje društvenih djelatnosti i organiziranje prihvata i zbrinjavanja prognanika i izbjeglica. Iste godine odlukom Vlade imenovan je predsjednikom Odbora za prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći. Dvije godine kasnije postaje vršitelj dužnosti tajnika Sekreterijata za gospodarstvo u Koprivnici.

Iz Grada seli u Županiju i 1994. godine postaje vršitelj dužnosti pročelnika Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije.

Svoju političku karijeru započinje u Hrvatskoj seljačkoj stranci 1992. godine. Od 1998. do 2002. obnaša dužnost potpredsjednika HSS-a. Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije postaje 2000. godine.

Mandat koprivničko-križevačkog župana obnašao je dva puta i to od 2001. te od 2005. godine.

Za zastupnika Hrvatskog sabora izabran je 2003. i 2007. godine, a godinu kasnije postaje njegovim potpredsjednikom i na toj dužnosti ostaje do 2011. godine.

Za predsjednika HSS-a izabran je 2005. i 2008. godine, a tu funkciju prestaje obnašati 2012. godine kada ga na čelu stranke zamijenjuje Branko Hrg.

Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije primio je 2011. godine.

Bio je i veliki zaljubljenik u sport, posebno nogomet. Bio je član uprave Slavena Belupa i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije, a svojedobno je bio i potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, piše podravski portal.

Desetljećima je bio društveno aktivan u selu Koprivnički Ivanec u kojem je živio sa svojom suprugom Verom. Otac je kćeri i djed dvoje unučadi.

Neka mu je laka hrvatska gruda!

Join the discussion 2 komentara

Ostavi komentar