HSS predlaže svoje stručnjake, vrlo izgledna još dva saborska zastupnika

Objavio 12. siječnja 2016. Nekategorizirano Nema komentara

Formiranje Vlade i popunjavanje ministarskih mjesta tj. mjesta u izvršnoj vlasti, ulaze u svoju posljednju fazu prije nego Sabor potvrdi Tihomira Oreškovića kao novog mandatara. Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je za medije kako će HSS dobiti još dva mandata u Saboru kako bi, uz njegov, HSS s tri zastupnika mogao formirati klub zastupnika. Najavio je kako očekuje i od sedam do deset mjesta u izvršnim funkcijama vlasti, a za mogućnost da će biti jedan od potpredsjednika Vlade rekao je kako još ništa nije dogovoreno.

O najnovijim informacijama sa sjednice Predsjedništva HSS-a i  prijedlogu kandidata za Sabor i izvršnu vlast raspravljalo se na sjednici koju je održao Županijski odbor HSS-a Brodsko-posavske županije, a članove je informirao predsjednik Davor Vlaović. Uzme li se u obzir broj preferencijalnih glasova koji je Vlaović kao kandidat HSS-a u V. Izbornoj jedinici dobio, vrlo je izgledno kako bi upravo iz naše županije u Sabor mogao sjesti saborski zastupnik iz redova HSS-a. No, kako razgovori još uvijek traju, za sada službenih informacija još uvijek nema.

“Predložit ćemo 20 do 30 stručnih osoba koje će ući u onaj ‘bubanj’ i raspravu o tome gdje bi netko mogao biti kandidat za neku izvršnu funkciju – je li za ministre, zamjenike ministara ili pomoćnike ministara”, rekao je Hrg za Hinu nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Istaknuo je kako HSS te ljude različitih profila “daje na raspolaganje” te očekuje da će stranka dobiti od sedam do deset mjesta na tim izvršnim funkcijama. Pojasnio je kako to očekuju sukladno HSS-ovom rezultatu na parlamentarnim izborima unutar Domoljubne koalicije i aneksu koalicijskog sporazuma. HSS je na izborima osvojio 36.580 glasova, što je 6,6 posto od ukupno osvojenog broja preferencijalnih glasova Domoljubne koalicije.

Hrg tvrdi da HSS ima najveću infrastrukturu te ih posebno zanimaju ministarstva poljoprivrede, regionalnog razvoja, obrta i malog poduzetništva te uprave.

“HSS će imati svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru, a participirat će i u izvršnoj vlasti – preuzeti dio odgovornosti. HSS se vratio iz opozicije, iz jednog beznađa”, zaključio je.

Vezano za medijska nagađanja da bi on mogao biti potpredsjednik Vlade, Hrg je rekao kako su razgovori u tijeku.

“Kad će to sve skupa biti dogovoreno s mandatarom Tihomirom Oreškovićem i kolegama iz koalicije, onda će se sve znati”, kazao je za Hinu.

Dodao je kako je sjednica HSS-ova Predsjedništva bila nastavak subotnje sjednice. Na sjednici su utvrdili nacrt pravilnika o procesu kandidiranja i kandidacijskom postupku te prijedlog poslovnika Glavne izborne skupštine stranke, koja će se održati 19. ožujka u Zagrebu, gdje će oko 790 delegata birati vodstvo stranke.

Hrg na unutarstranačkim izborima očekuje korektnu, prijateljsku utakmicu između kandidatkinja i kandidata.

 

 

Ostavi komentar