Načelnici HSS-a u Bruxellesu izrazili nezadovoljstvo raspodjelom sredstava iz programa ruralnog razvoja

Objavio 11. studenoga 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica HSS-a Marijana Petir 9. i 10. studenoga 2015. u Bruxellesu je ugostila delegaciju od četrdesetak načelnika iz redova HSS-a iz različitih dijelova Hrvatske te najuzorniju hrvatsku seosku ženu Mariju Ribičić.Tijekom dvodnevnoga posjeta institucijama Europske unije, delegacija je upoznata s radom Europskog parlamenta, te aktivnostima i mnogobrojnim uspješnim inicijativama zastupnice Petir. Načelnici su sudjelovali i na konferenciji o korištenju financijskih sredstava iz europskih fondova koju je drugoga dana posjeta zastupnica Petir za njih organizirala u Odboru regija gdje su se upoznali i s radom toga odbora.

Na konferenciji je o “Programima kohezijske politike namijenjenima Republici Hrvatskoj” govorio Róbert Szűcs iz Europske komisije – Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku, zadužen za Hrvatsku i Sloveniju, dok je o zajedničkoj poljoprivrednoj politici te o mogućnostima koje programi ruralnog razvoja nude gradovima i općinama govorila Josefine Loriz-Hoffmann, Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj, zadužena za Programe ruralnog razvoja.

Primjere hrvatske dobre prakse korištenja EU fondova na konferenciji su predstavili Ivica Perović, načelnik Općine Lekenik, najbolje općine u Hrvatskoj po korištenju EU fondova, te Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Križevaca.

Nakon predavanja, u raspravi koja je uslijedila, načelnici Općina su istaknuli loš odnos resornih ministarstava prema njima, nedostatak informacija, netransparentnost u dodijeli sredstava iz EU fondova, kao i nezadovoljstvo Pravilnikom te rezultatima natječaja za mjeru 4.1. iz Programa ruralnog razvoja kojim je gotovo 50 % sredstava za sedmogodišnje proračunsko razdoblje podijeljeno velikim koncernima, a ne malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima.

Na pitanje predstavnika lokalne samouprave o navedenom slučaju, Josefine Loriz-Hoffmann rekla je kako je Komisija upoznata sa situacijom u Hrvatskoj jer ih je o tome već izvijestila zastupnica Petir. „Obaviješteni smo da su u prvom pozivu odobreni projekti velikih poduzeća kojima je dodijeljena velika količina novca na raspolaganje. U sljedećih nekoliko dana provest ćemo istragu i provjeriti je li sve u skladu s propisima“.

Marijana Petir upozorila je kako bi EU komisija trebala snažnije nadzirati da li sadržaj ključnih dokumenata koji se predlažu Komisiji odgovara potrebama s terena, te jesu li provedbeni pravilnici u skladu s ciljevima tih dokumenata i Zajedničke poljoprivredne politike. „Upozoravali smo Vas prije nego ste odobrili Program ruralnog razvoja da u njemu postoje slabosti te da takav program neće odgovoriti na ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike i potreba hrvatskog ruralnog prostora i ispuniti ih u svakom segmentu. Pravilnik Ministarstva poljoprivredne o provedbi natječaja po tom Programu pogoduje velikima te onemogućuje mala gospodarstva da im konkuriraju u povlačenju sredstava. Takvo postupanje u suprotnosti je s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike ali i narušava tržišno natjecanje“, zaključila je Petir i zatražila hitnu reakciju Europske komisije kako bi se pomoglo opstanku ruralnog prostora.

S područja Brodsko-posavske županije u EU parlamentu borave Klara Šćuka, dopredsjednica ŽO HSS-a, Antun Pavetić, načelnik općine Oriovac, Ivam Šmit, načelnik općine Nova Kapela,Igor Jurišić, načaelnik općine Vrbje, Petar Lovinčić, načelnik općine Brodski Stupnik i Tomislav Trtanj, načelnik općine Podcrkavlje.

Ostavi komentar