Otvorena birališta, Hrvatska bira 151 zastupnika i novi saziv Hrvatskog sabora

Objavio 8. studenoga 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Došao je važan datum za našu domovinu, datum u kojem je naša obaveza izaći na birališta!

Imena NAŠIH kandidatkinja i kandidata istaknuta su u devet izbornih jedinica. U V.izbornoj jedinici naš kandidat nalazi se na listi 3 pod rednim brojem 10.

HSS se borio za uvođenje preferencijalnog glasovanja i naš je zadatak glasati za po jednog našeg kandidata na svakoj izbornoj listi gdje su istaknuti. Od našeg glasovanja zavisi koliko će HSS imati saborskih zastupnika, te koliko će odgovornosti preuzeti u izvršnoj vlasti. Tamo gdje nema naših kandidata na listi, zaokružimo samo listu Domoljubne  koalicije.

U 7 sati ujutro otvorena su birališta i birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina. Za Sabor se glasuje u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta, pravo biranja ima oko 3,8 milijuna birača. U demokratski provedenim izborima svaki je glas jednako važan i vrijedan, svaki glas jest i bit će ugrađen u temelje razvoja hrvatskog društva, izaći na izbore nije samo pravo, nego i zajednička obveza.

Kako glasati?

Na glasačkom listiću rednim su brojevima poredane sve liste izborne jedinice, glasuje se zaokruživanjem rednoga broja ispred naziva liste. Svaka lista ima po 14 kandidata i ukoliko birač želi dati prednost jednome, ali samo sa liste za koju je glasovao, tada će zaokružiti i redni broj ispred imena kandidata kojemu daje prednost u odnosu na sve druge kandidate.

Moguće je da birač zaokruži samo redni broj ispred imena kandidata kojem daje prednost, ali samo jednog. Iz DIP-a su najavili i mobilnu aplikaciju  putem koje će građani na svojim pametnim telefonima moći pratiti rezultate izbora, svakih 15 minuta, nakon 22 sata.

Iziđimo na birališta koja su otvorena do 19.00 h, obavimo svoju građansku dužnost i izaberimo bolju budućnost Hrvatske!

Ostavi komentar