Marijana Petir dala potporu Davoru Vlaoviću, Vladi RH poručila hitno potisivanje sporazuma s BiH o zaštiti okoliša

Objavio 30. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

HSS Brodsko-posavske županije danas je domaćin HSS-ovoj zastupnici u EU parlamentu Marijani Petir.Tom prigodom upriličena je i konferencija za novinare s temom “Brođani moraju živjeti u zdravom okruženju” na kojoj je dotaknuta vrlo aktualna temaqtika mjera ruralnog razvoja. Prije izlaganja na spomenute teme, Marijana Petir dala je izravnu potporu HSS-ovom kandidatu za saborskog zastupnika Davoru Vlaoviću, dodavši kako se radi o jednom od najaktivnijih HSS-ovaca u izvršnoj vlasti u Hrvatskoj. Biračima u V.izbornoj jedinici sugerirala je da zaokruže redni broj 10. na Domoljubnoj koaliciji te time podrže, ne samo Davora Vlaovića, nego i politiku HSS-a.

„Od Vlade Republike Hrvatske, s ovog mjesta, tražimo da konačno potpišu sporazum sa BiH o suradnji i rješavanju otvorenih pitanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja, što je preduvjet za rješavanje pitanja zagađenja zraka iz rafinerije. – dodala je Petir

Ističući kako se njenom zaslugom po prvi puta u izvješću o napretku BiH spominje imenom i prezimenom problem zagađenja koji dolazi iz rafinerije u Bosanskom Brodu, naglasila je kako je to veliki iskorak u pristupu problemu u kojem najviše trpe građani kako Slavonskog tako i Bosanskog Broda.

– Vlada se mora aktivnije nego do sada uključiti u rješavanje ovoga problema, no pri tome nitko od nas ne smije zaboraviti niti ulogu JANAF-a, kao državne tvrtke koja obavlja ulogu transporta nafte proizvedene u rafineriji u Brodu. Ja bih željela odavde pitati je li itko od nadležnih inspekcijskih službi provjerio kakvoću tog goriva koje se isporučuje putem cjevovoda JANAFa? Ako nije, bilo bi jako važno utvrditi odgovara li kakvoća tog goriva EU standardima, jer mislim kako Hrvatska, kao članica EU, mora voditi računa da sve što se odvija na njenom teritoriju bude u skladu sa vrlo visokim standardima zaštite okoliša- poručila je Petir.

Davor Vlaović predsjednik brodsko-posavskog ŽO HSS, podsjetio je na aktivnosti koje su do sada učinjene kako bi se ovaj problem riješio, a među koje spada i 1,35 milijuna kuna vrijedan projekt praćenja kvalitete zraka, čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo, a partneri Grad Slavonski Brod, Županija i CTR. Uz nužnost izrade katastra zagađivača, Vlović je naglasio, kako će ustrajati i u prihvaćanju projekta praćenja ciljanog utjecaja kvalitete zraka na život i zdravlje građana.

U nastavku odgovarajući na pitanja novinara vezana uz provođenja mjera ruralnog razvoja zastupnica Petir bila je prilično oštra.

– Ministar Jakovina jedan je od najnesposobnijih ministara kojeg je moderna Hrvatska imala. Mene to osobno žalosti zato što on pokriva najvažniji resor u Hrvatskoj a riječ je o poljoprivredi i proizvodnji hrane i ruralnom razvoju. Njegova dodatna mana je to što njega baš briga za poljoprivredu i selo, pa je zbog toga napravio vrlo loš program ruralnog razvoja koji mu je pet puta bio vraćen na doradu – poručila je Petir, naglašavajući kako je ‘zbog te njegove nesposobnosti prošle godine hrvatsko selo ostalo bez 50 milijuna eura’. Petir kaže kako prema njenim informacijama po mjeri 4.1. i 4.2. jako malo OPGova dobilo financijska sredstva.

– Dapače proteklog tjedna je vrlo ponosno objavljena informacija kako su tri kćeri firme jedne od najvećih hrvatskih tvrtki dobile visoke iznose sredstava iz ove dvije mjere. Naravno da nitko od nas nema ništa protiv toga da ako netko ima dobar projekt da taj dobar projekt bude podržan, jer i veliki mali zapošljavaju ljude. No mi smo protiv toga da se novcem Europske unije iz programa ruralnog razvoja, koji je namijenjen obiteljskim gospodarstvima, financira SDP-ova kampanja i kupuju glasovi za nesposobnog ministra. Dodaću i to da je nenormalno da se u prvoj od sedam godina koliko je rok trajanja projekta, potroši 50 posto sedmogodišnjeg iznosa na jednu mjeru. Kako drugačije to nazvati nego kupovanje glasova i to za nekog tko doista nije zaslužio da više ikada sjedi u Vladi RH-a – bila je oštra Petir, podsjećajući kako je i sama kad je uvidjeli da je pravilnik namješten velikima i u kom smjeru ide natječaj, predlagala poništenje natječaja i promjenu pravilnika te poštenu raspodjelu novca onima kojima je on potreban.

-Protiv toga smo da se novcem Europske unije iz programa ruralnog razvoja, koji je namijenjen obiteljskim gospodarstvima, financira SDP-ova kampanja i kupuju glasovi za nesposobnog ministra-dodala je Petir.

Nakon konferencije za novinare predstavnici GO I ŽO HSS-a uz Petir su položili su cvijeće i upalili svijeće kod biste Stjepana Radića. Nakon toga uputili su se na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marka Markovića u Sikirevcima, gdje se europarlamentarka na licu mjesta upoznala s problemima poljoprivrednika. Uslijedilo je i druženje s članovima HSS-a Nova Gradiška , a cvijeće je položeno i ispred biste S. Radića u N. Gradiški.

Ostavi komentar