HSS-ovci iz Gudovca poslali jasnu poruku: “Hrvatskoj poljoprivredi hitno je potreban novi smjer”

Objavio 20. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Davor Vlaović, kandidat HSS-a za saborskoj zastupnika u V.izbornoj jedinici, danas je u društvu hrvatske zastupnica u Europskom parlamentu Marijane Petir i ostalih stranačkih kolega, prisustvovao otvorenju 23. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Tom prilikom obišli su izlagače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su  se požalili na dramatično stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

„Nepravedna raspodjela poljoprivrednog zemljišta kao i financijskih sredstava u Programu ruralnog razvoja RH samo su pokazatelji da su u hrvatskoj poljoprivredi nužne korjenite promjene i politika koja će biti usmjerena prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su stvarni proizvođači hrane i čuvari hrvatskog prostora“, rekla je Petir.

Dodala je da je danas vrijeme u kojem se moramo odlučiti kojim ćemo putem u poljoprivredi krenuti: „Hoćemo li svoju politiku usmjeriti prema nepreglednim imanjima u vlasništvu korporacija ili banaka u kojima će radnici raditi za mizernu nadnicu ili prema obiteljskim gospodarstvima s dostatnim prihodima?“

Petir je rekla da je Zajednička poljoprivredna politika EU orijentirana prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te da je to najuspješnija i najskuplja politika Europske unije. Unatoč tome hrvatski, ali i seljaci drugih država članica sve teže se nose s izazovima koje pred njih stavlja tržište, ali i politike.

Svrha ZPP-a nije samo povući što više novca i utrpati ga u džepove onih koji ga imaju i previše, a to je upravo ono čemu danas svjedočimo u Hrvatskoj. Cilj ZPP-a je ostvariti održiv i pristojan život u ruralnim područjima, zajamčiti sigurnu opskrbu kvalitetnom hranom i osigurati dostojan život poljoprivrednika i njihovih obitelji.

Zajednički stav HSS-ovaca je kako će nova Vlada bitno promijeniti svoj odnos prema selu i seljaku, a posebice se truditi zadržati mlade na selu te da će u središte svoje politike staviti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su ključ samodostatnosti u proizvodnji hrane i opstanku života na selu.

Davor Vlaović, kandidat za saborskog zastupnika još jednom je istaknuo kako će se HSS nastaviti boriti za smanjenje PDV-a na hranu, što to će povećati konkurentnost naših proizvođača u odnosu na uvoznike. Dodao je kako je isto tako nužno fiskalno decentralizirati Hrvatsku boljom raspodjelom novca poreznih obveznika. Svi plaćamo PDV, red je  da se p načelu supsidijarnosti dio vrati na mjesto odakle je potekao – lokalnu upravu i županije što će omogućiti ulaganje u grane gospodarstva koje imaju perspektivu u Slavoniji.

Izvor/ www.petir.eu

FOTO: www.petir.eu

Ostavi komentar