Građani Slavonskog Broda očekuju pomoć Vlade RH u rješavanju izbjegličke krize

Objavio 19. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Izbjeglička kriza doseže svoj vrhunac na europskom tlu. Slavonski Brod kao predviđeni tranzitni centar nije najbolje  rješenje za ljude koji traže spas od ratnih strahota.

Građani Slavonskog Broda i susjednih općina Gornja Vrba i Sibinj danas su u strahu zbog najave Ministarstva unutrašnjih poslova o uspostavi izbjegličkog kampa u neposrednoj blizini središta grada, inače šestog po veličini u Hrvatskoj.

Predsjednik HSS-a Brodsko-posavske županije Davor Vlaović na upit o skrbi za izbjeglice rekao je sljedeće :

„Sami smo preživjeli rat i naši žitelju su tražili spas kao izbjeglice diljem Europe, svakom čovjeku treba osigurati minimum dostojanstva i krov nad glavom pa tako i onima koji bježe s Bliskog istoka i traže sigurnost u Europi. Mene jedino zabrinjava neodgovorno ponašanje Vlade koja nema potrebu komunicirati s građanima Slavonskog Broda i okolnih općina i ne traži njihovo mišljenje o prihvatu izbjeglica. Građani zaslužuju biti pitani o svakom problemu, pa tako i o prihvatu izbjeglica. Vlada nije kontaktirala niti Županijski stožer zaštite i spašavanja, mada je pismeno tražen zajednički sastanak radi rješavanja problema prihvata izbjeglica. Nisu kontaktirali Županijsku  upravu Brodsko-posavske županije, koja se pokazala kao najbolja u Hrvatskoj pri rješavanju kriznih situacija. Obranili smo zapadnu Slavoniju od poplava.

Zato očekujemo minimum komunikacije s Vladom RH  kako bismo osigurali regularan život žitelja Slavonskog Broda na području zdravstvene i socijalne zaštite, kako bismo našim gospodarstvenicima osigurali nesmetan protok roba, ne smijemo niti danas u kriznom periodu zaboraviti da je naše gospodarstvo vezano uz tranzit i prekograničnu suradnju.

Napominjem kako su naše institucije. Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja Slavonski Brod kojima je osnivač Brodsko-posavska županija sudjelovali u zdravstvenoj zaštiti izbjeglica, to će činiti i dalje ali očekujemo da nas se informira i da nas se pita što činiti jer mi smo ti koji živimo u Slavonskom Brodu i tu planiramo i ostati te sačuvati kulturu identitet i navike. Uvijek smo kao Slavonci široka srca imali razumijevanja i pomagali onima kojima je pomoć bila potrebna.

Vjerujem da bi danas nakon zatvaranja granica sa Slovenijom ni Mađarskom Vlada Republike Hrvatske kako donositelj odluka na nacionalnoj razini  trebala uspostaviti dijalog s nositeljima regionalne, županijske vlasti i Županijskim stožerom za zaštitu i spašavanje.“

 

Ostavi komentar