Domoljubna koalicija predala izborne liste, preferencijalnim glasom Davoru Vlaoviću omogućite da HSS Slavonije dobije svog saborskog zastupnika

Objavio 19. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Predstavnici Domoljubne koalicije, predali su u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak svoje liste za predstojeće parlamentarne izbore.  U V. izbornoj jedinici HSS-ov kandidat Davor Vlaović nalazi se na 10.mjestu kandidacijske liste. Novost je to što se po prvi puta na Parlamentarnim izborima u RH uvodi se i preferencijalno glasovanje i time što ćete zaokružiti listu Domoljubne koalicije i kandidata pod rednim brojem 10. (Davor Vlaović), dat ćete svoj izravni doprinos našim nastojanjima da Slavonija dobije saborskog zastupnika iz redova HSS-a kojega zaslužuje.

Građani Hrvatske s preferencijalnim glasovanjem prvi put imali su se prilike susresti na izborima za Europarlament.

Preferencijalno glasovanje je, pojednostavljeno rečeno, sustav glasovanja u kojem građani osim mogućnosti zaokruživanja određene liste imaju pravo i zaokruživanja određenog kandidata s te liste. Do izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor početkom 2015. građani su glasovali u tzv. sustavu zatvorenih lista, prema kojem se glasovalo za listu, a poredak kandidata odredile su stranke. Građani u tom sustavu na njega nisu imali utjecaj.

Na izborima za Sabor 8.11. 2015.. to neće biti slučaj – kad pred sebe dobijete glasački listić, osim liste, moći ćete zaokružiti točno onog kandidata kojeg želite vidjeti u Saboru. Međutim, ima nekoliko stvari na koje pritom valja obratiti pažnju.

1.Preferencijalni glas bit će vrijedeći ako ga dodijelimo kandidatu s liste koju smo također zaokružili na glasačkom listiću.

2.Ako se zaokruži samo lista, a ne i preferirani glas kandidatu, listić je važeći.

3.Zaokružili se samo kandidata s neke liste, a ne i listu, automatski će glas ići i kandidatu i njegovoj listi.

4.Ako je birač dao preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne lista na kojima se oni nalaze, listić je važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s liste ako je toj listi dao samo jedan glas.

5.Listić će biti nevažeći ako se na listiću zaokruže dvije liste.

6.Ako netko na listiću zaokruži dvojicu kandidata, bilo s iste liste ili s dvije različite liste, ti će glasovi biti nevažeći.

7.Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće ili ako po njemu budete šarali.

V. IZBORNA JEDINICA Koordinator: Božo Galić
Ime Prezime
KANDIDAT

STRANKE

KOALICIJE

1 BOŽO GALIĆ HDZ M
2 PERO ĆOSIĆ HDZ M
3 FRANJO LUCIĆ HDZ M
4 TOMISLAV ČULJAK HDZ M
5 DANIJEL MARUŠIĆ HDZ M
6 MARIJA BUDIMIR HDZ Ž
7 PERO ĆORIĆ HSP AS M
8 STEVO CULEJ HDZ M
9 ALOJZ TOMAŠEVIĆ HDZ M
10 DAVOR   VLAOVIĆ HSS M
11 DAVOR MILIČEVIĆ HDS M
12 LJUBICA MAKSIMČUK HDZ Ž
13 STIPO LEMEŠIĆ HRAST M
14 ANTONIJA JOZIĆ HDZ Ž

 

Ostavi komentar