Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko posavske županije održao izvanrednu sjednicu

Objavio 13. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko posavske županije održao je izvanrednu sjednicu u povodu najave otvorenja novog centra za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu, u zoni Bjeliš. Prvo i najvažniji zaključak je da se od Državnog stožera i nadležnih državnih tijela traži žurno službena obavijest o tome što se, kada i u kojem obimu priprema u Slavonskom Brodu.

“Još prije mjesec dana zatražili smo informacije od državnih tijela, no nismo dobili nikakav odgovor. Sastanak je održan na temelju napisa medija, a nas službeno nitko o ničemu nije obavijestio. To je i naš prvi zahtjev, dakle da nas se službeno obavijesti; kada se to planira, u kojem obimu, sigurnosne procjene. Ne želimo dočekati situaciju da se moramo snalaziti u posljednji trenutak, kao primjerice u Vukovarsko srijemskoj županiji. Želimo se kvalitetno pripremiti. Epidemiološki tim također treba smjernice barem tjedan dana unaprijed. Sve informacije bi trebale ići putem Županijskog centra 112. U vezi donacija hrane molimo građane neka se obrate Crvenom križu u vezi donacija hrane,” naglasio je predsjednik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Davor Vlaović.

Nitko nije protiv pomoći ljudima, ne isključujemo humanitarnu pomoć, ali ova odluka o kojoj nas nitko nije službeno obavijestio, otvara puno pitanja na koja moramo imati odgovore prije nego što se krene s prihvatom izbjeglica“, izjavio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić te upozorio na sigurnosni aspekt.

Podsjetio je da i na tom području Bjeliša ima 40 tona amonijaka koji je svojedobno curio i bio prijetnja po život tamošnjih stanovnika te da su i naftovodi itekako aktivni. „Uz sve to tu je i problem pruge, koja je navedena kao jedan od presudnih čimbenika za izbor skladišta INE za kamp za izbjeglice. Nismo sigurni je li taj kolosijek siguran za transport ljudi, a uz to, zbog gradnje podvožnjaka u Osječkog, u jednom trenutku doći će do zatvaranja nekih kolosijeka, konkretno i tog koji vodi prema zoni, naglasio je župan, dodavši kako bi se u tom slučaju prijevoz vjerojatno trebao odvijati autobusima, što znači izlazak ljudi izvan okvira skladišta. Donesena je i odluka da Grad Slavonski Brod sazove svoj stožer i da izvijesti županijski o aktualnostima i mogućim problemima i eventualnim mogućnostima uključivanja županijskog stožera i tijela u aktivnosti pomoći i zbrinjavanja.

Zaključak sastanka Stožera je da sve članice putem svojih redovnih komunikacijskih kanala stupe u kontakt sa svojim nadležnim Ministarstvima i  vide koje su upute, te što se sve treba pripremiti, kako ne bi došlo do situacije da se sami moramo snalaziti kao što je bio slučaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sve informacije će ići putem Centra 112 Slavonski Brod kako bi svi građani mogli biti informirani putem medija, a sva humanitarna pomoć će ići putem Gradskog društva Crvenog križa u Slavonskom Brodu.

Za sada kamp u Opatovcu ostaje. Od početka izbjegličke krize, 16. rujna, na područje Hrvatske ušlo je više od 168 tisuća migranata, od kojih je većina na putu prema željenim odredištima prošla kroz privremeni prihvatni centar Opatovac. No, izvjesno je da će sada na putu do svjetla na kraju tunela, prolaziti kroz Slavonski Brod.

 

Izvor/Brodski vjesnik

FOTO/Soundset

Ostavi komentar