Ekskluzivno: Domoljubna koalicija izvjesni je pobjednik izbora u Slavoniji (IV. i V. izborna jedinica)

Objavio 12. listopada 2015. Nekategorizirano Nema komentara

Domoljubna koalicija  izvjesni je pobjednik izbora u Slavoniji. Tako proizlazi iz rezultata istraživanja agencije Promocija plus provedenog za RTL televiziju u razdoblju od 3. do 7. listopada u IV. i V. izbornoj jedinici telefonskim intervjuom na uzorku od po 1000 ispitanika.

Bez korekcije prema standardnoj grešci uzorka (+/- 3,09 posto) Promocija plus je došla do rezultata da izborni prag u te dvije jedinice prolaze samo tri političke opcije: Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om, koalicija Hrvatska raste koju okuplja SDP te HDSSB. U IV. jedinici (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) Domoljubna koalicija dobiva sedam mandata, Hrvatska raste pet mandata, a HDSSB dva, s tim da HDZ-ov savez ima 6 fiksnih (ili sigurnih) mandata, dok bi se sedmi mogao preliti HDSSB-u.

U V. izbornoj jedinici (Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija) Domoljubna koalicija osvaja osam mandata, Hrvatska raste pet, a HDSSB jedan mandat. No, u V. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija ima četiri fiksna mandata, dok se peti može preliti HDSSB-u.

Što će donijeti preferencijalno glasanje, nitko ne može predvidjeti, kao ni koliko će utjecaja imati osoba koja će biti prva na listi. Na ovim parlamentarnim izborima građani će prvi put moći izravno birati jednog kandidata, i prvi put nema nositelja lista, nego će svaka lista u svakoj izbornoj jedinici imati drugu osobu na čelu liste.

U V. izbornoj jedinici nikada nije pobijedila politička opcija u kojoj je bio SDP, no na prošlim izborima su se približili HDZ-u. Ali, i tu je kadrovski devastiran nakon što je Željko Sabo, bivši gradonačelnik Vukovara, osuđen za političku korupciju. S čelnih mjesta na izbornim listama u V. jedinici bi se trebali sučeliti SDP-ov ministar branitelja Fred Matić i HDZ-ov Tomislav Čuljak.

 

Rezultati istraživanja/Promocija plus za RTL

grafika1-2

 

grafika2-1

Detaljnije rezultate pročitajte na www.vijesti.rtl.hr/izbori-2015/statisticki-centar

 

 

Ostavi komentar